Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Προειδοποιήσεις» σε όσους αμφισβητούν «την τάση της εποχής»

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε χτες «πράξεις μονομερούς οικοδόμησης που αποσκοπούν σε "αυλές" με αποκλειστικότητα και υψηλά τείχη» ή «παράλληλα συστήματα που συνενώνουν μικρές ομάδες και ενώσεις οι οποίες πολώνουν τον κόσμο», σε μια νέα έμμεση «προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ και τις προσπάθειες που εντείνουν για διαμόρφωση συμμαχιών εναντίον του Πεκίνου.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο που οργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σι - σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ των «Global Times» - επέκρινε όσους επικαλούνται την εθνική τους ασφάλεια για τη συγκράτηση οικονομικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων άλλων χωρών ή για τη στρατιωτικοποίηση οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων. Αποτυπώνοντας ουσιαστικά την ενίσχυση της Κίνας στην κόντρα με τις ΗΠΑ για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, πρόσθεσε ότι κανένα «αντίμετρο» δεν μπορεί να σταματήσει την τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ενώ ανέφερε πως «αν και σε ένα ποτάμι είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αντίθετα ρεύματα, είναι εξίσου σίγουρο πως κανένα δεν μπορεί να το εμποδίσει να καταλήξει στη θάλασσα».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας, ισχυρίστηκε ότι «αλλαγές στο εσωτερικό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον προκάλεσαν τρομερή πίεση, αλλά τα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας, που τη χαρακτηρίζουν η ισχυρή αξιοπιστία, η τεράστια δυνατότητα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, παραμένουν αναλλοίωτα».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες η κινεζική στατιστική υπηρεσία, το 2021 «έκλεισε» με ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο 8,1%, που θεωρείται το υψηλότερο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Νινγκ Τζιτζέ, αναγνώρισε ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση, μεταξύ άλλων από τη συρρίκνωση της ζήτησης και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σημειωτέον, χτες ανακοινώθηκαν και στοιχεία για τον δείκτη γεννητικότητας στη χώρα, που το 2021 συρρικνώθηκε στις 7,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, από 8,52 / 1.000 κατοίκους το 2020. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από το 2016, όταν επιτράπηκε πάλι οι οικογένειες να αποκτούν δεύτερο παιδί, ενώ πέρυσι επιτράπηκε και τρίτο.

  • Στη διαδικτυακή συνάντηση του Νταβός μίλησε χτες και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που τόνισε ότι «σήμερα έχει δημιουργηθεί η καλύτερη ευκαιρία για να επενδύσει κανείς στην Ινδία, καθώς μεγάλες μεταρρυθμίσεις προχωρούν». Μεταξύ άλλων περηφανεύτηκε ότι η χώρα του «είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φαρμάκων στον κόσμο» και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει κι άλλο την «ανάμειξη στις επιχειρήσεις», ενώ - σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ - νέοι τομείς θα προσφέρονται για περαιτέρω επενδύσεις...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ