Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τη μείωση της καραντίνας στις πέντε μέρες

Σύμφωνα με σειρά ερευνών ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται μέχρι και τις εννιά μέρες

Copyright 2021 The Associated

Καθώς η μετάλλαξη «Ομικρον» εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα, τροφοδοτούμενη και από τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης, επιστημονικές έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι η μείωση της καραντίνας σε πέντε μέρες ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη μετάδοση του ιού.

Με την απόφαση αυτή, που λαμβάνεται από όλο και περισσότερες κυβερνήσεις μετά από συστάσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι με κορονοϊό πιέζονται να γυρίσουν στη δουλειά μετά από μόλις 5 μέρες καραντίνας, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το «τζογάρισμα» της υγείας του λαού.

Μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 μελετών από όλο τον κόσμο (εξαιρουμένων εκείνων με πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων), που βασίζεται στη Βρετανία, εξέτασε τη μείωση του ιικού φορτίου σε 5.340 μολυσμένα άτομα, καταλήγοντας στην ανάγκη για 10ήμερη απομόνωση.

Αξιολόγησε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με μοριακό τεστ και το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την κλινική ανάκαμψη, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί. Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δυο μέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις 3-6 μέρες και να μειώνεται στις 7-9 μέρες, ενώ δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη μέρα.

Μια πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη από την Ιαπωνία εξέτασε την αποβολή του ιού που αποδίδεται στην «Ομικρον», δείχνοντας ότι η αποβολή του ιού είναι υψηλότερη σε 3 έως 6 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως 1 στους 3 ανθρώπους - το 31% - εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό 5 μέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ COVID.

ΕΕ: Μεγάλη αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας τον Νοέμβρη του 2021

Την ίδια ώρα αναδεικνύονται συνεχώς οι εγκληματικές συνέπειες που έχει η διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τους νόμους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας: Περίπου 27% περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι συνήθως πέθαναν στην ΕΕ τον Νοέμβρη του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται σε έναν χρόνο.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα - η αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων, από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενων ετών - εξακολουθεί να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα, ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά τον Νοέμβρη (υπερβάλλουσα θνησιμότητα 88% και 84% αντίστοιχα), ενώ η Ιταλία είδε 4% περισσότερους θανάτους.

Το υψηλότερο επίπεδο επιπλέον θανάτων στην ΕΕ αφότου ξεκίνησε η πανδημία καταγράφηκε τον Νοέμβρη του 2020 και ήταν 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ