Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΜΟΣΧΑ.--«Σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων που όρισαν Τουρκία και Αρμενία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους διμερών σχέσεων. Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις, για πλήρη εξομάλυνση». Στη συνάντηση «έγινε ανταλλαγή των προκαταρκτικών απόψεων για την εξομάλυνση», ενώ διευκρινίστηκε ότι θα γίνει και δεύτερη συνάντηση, της οποίας «η ημερομηνία και το μέρος θα καθοριστούν εν ευθέτω χρόνω μέσω διπλωματικών οδών».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν με επικεφαλής τον στρατηγό Μπουρχάν συνεχίζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του πραξικοπήματος. Αλλοι 7 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες, σε μία από τις πιο ματωμένες κινητοποιήσεις. Από το πραξικόπημα της 25 Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 71 διαδηλωτές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Τα αποτελέσματα του όγδοου γύρου διαπραγματεύσεων στη Βιέννη γύρω από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, συζήτησαν χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και του Ιράν, Χ. Α. Αμπντολαχιάν. Δημοσίως, οι δύο υπουργοί περιορίστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι συζήτησαν «διμερείς σχέσεις» και «μελλοντικές πολιτικές συναντήσεις». Χτες, εξάλλου, μεταδόθηκε από το πρακτορείο TASS ότι την Πέμπτη ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί θα εκφωνήσει ομιλία στη ρωσική Δούμα.

ΡΩΜΗ.-- Περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Σ. Μπερλουσκόνι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη στήριξη των «δεξιών» κομμάτων «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδέλφια της Ιταλίας». Αυτήν τη βδομάδα η Ιταλική Αριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα και τα «Πέντε Αστέρια» έπειτα από συνάντηση των ηγεσιών τους θα επισημοποιήσουν τη θέση τους και αν θα επιμείνουν στην υποψηφιότητα του σημερινού πρωθυπουργού, Μ. Ντράγκι. Πάντως, στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ μιας «λύσης συμβιβασμού» για την προεδρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τη χρηματοδότηση του BBC, επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο διετές «πάγωμα» στο τέλος αδείας που καταβάλλουν οι πολίτες που διαθέτουν τηλεόραση. Στη συνέχεια, για τα επόμενα 4 χρόνια, το τέλος θα αναπροσαρμόζεται βάσει του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ