Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Προνόμια και χρήμα με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, να συμφωνούν και να επαυξάνουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με νέο «ζεστό» χρήμα, φοροαπαλλαγές και προνόμια για την προσέλκυση επενδυτών, με τον λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να πέφτει βαρύς στις πλάτες του λαού. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση «σηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, όπως έχει ειπωθεί και καταγραφεί από τα συμβούλια υπουργών της ΕΕ, αλλά και τα βασικά εργαλεία που δουλεύει η ΕΕ, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης». Παραδέχτηκε ότι «η δουλειά είχε ξεκινήσει» με τον «αναπτυξιακό» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ότι αυτός ήταν για την κυβέρνηση της ΝΔ «ένα αναπτυξιακό εργαλείο». Είπε ακόμα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, ότι «μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο συζήτησης», αφού «και εσείς μιλάτε για ανάπτυξη, ότι θα πρέπει να υπάρξει ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων», «πράσινη μετάβαση» κ.ο.κ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο πόσο «ευτυχείς είμαστε που αναγνωρίζετε την επιτυχία του νόμου 4399/2016», ισχυρίστηκε δε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έθετε προϋποθέσεις για την ένταξη και στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, την οποία τώρα ο «αναπτυξιακός» νόμος της ΝΔ δυσχεραίνει, κ.ά. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνας παρατήρησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις «αναπτυξιακές συνέργειες ανάμεσα σε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πλαίσιο».

Εχθρικός για τον λαό

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «αναπτυξιακός» του νόμος είχε αφήσει απέξω τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τις επιχειρήσεις με έως και 9 εργαζόμενους. Σημείωσε ότι φαίνεται από ένα ακόμα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο πως το αστικό κράτος έχει συνέχεια όταν πρόκειται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, καθώς προστίθενται νέα προνόμια κάθε φορά, νέα αφορολόγητα κέρδη, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που κάθε φορά προϋποθέτουν χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, το όλο και περισσότερο ξεζούμισμα του λαού. Γι' αυτό άλλωστε, συνέχισε, κάθε «αναπτυξιακός» νόμος έχει και τη στήριξη του ΣΕΒ.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα προβλέπονται στον «αναπτυξιακό» νόμο για περισσότερο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ένταξη των επενδυτών στον «αναπτυξιακό» νόμο. Οπως αναφέρεται, στόχος είναι να μειωθεί στις 60 μέρες η εκκαθάριση αιτήσεων για επενδύσεις και να μπαίνουν πιο σύντομα οι εταιρείες στον επενδυτικό νόμο.

«Μακάρι να κάνατε το ίδιο και για τις συντάξεις, που κάνουν 2-3 χρόνια να βγουν και είναι και πετσοκομμένες από τα μνημόνιά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, επιχορηγούνται επενδύσεις με κρατικό χρήμα, ακόμα και επιχειρηματικός κίνδυνος, επιδοτείται η αγορά μηχανημάτων, ενώ επιδότηση θα δίνεται από το Δημόσιο για την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, «τζάμπα δουλειά, δηλαδή, για τους ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ