Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Κόντρες και παζάρια για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις

«

Υπάρχει διαφορετική θέση ανάμεσα στις χώρες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα της προχτεσινής συζήτησης στο Γιούρογκρουπ γύρω από το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα αντιλαϊκά παζάρια αναφορικά με τους ρυθμούς επανόδου στα πρωτογενή πλεονάσματα από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τα οποία βέβαια ειδικά για κράτη με υπέρογκο κρατικό χρέος (όπως στην ελληνική οικονομία) θα συνδυαστούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε χτες και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), μετά τη λήξη της οποίας ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση».

Να σημειωθεί ότι η «εκδοτική στρατηγική», στην οποία εστιάζει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών, αφορά τα βήματα εξόδου για την άντληση νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στο α' τετράμηνο του 2022 θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για το 2023, με βάση τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι τέλη Ιούνη θα υποβάλουν τα εθνικά Προγράμματα Σταθερότητας και τα αναθεωρημένα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πάνω από 5 δισ. οι νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι

Στα 5,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή αναστολές πληρωμών και ρυθμίσεις «διευκόλυνσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια, ενώ στο τέλος Νοέμβρη οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» ανήλθαν σε 1,3 εκατ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χτες ότι η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους τραπεζικούς ομίλους «Barclays», «Commerzbank», «Eurobank», «Morgan Stanley», «Nomura» και «Societe Generale». Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοπρασία θα διενεργηθεί σήμερα Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να προεξοφλήσει αργότερα φέτος το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και σημαντικό τμήμα από τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010 από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Ουσιαστικά πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους, που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα ακριβά δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα και νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ