Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Εργαζόμενοι στην ίδια δουλιά με διαφορετική ασφάλιση

Νεότερα στοιχεία για την κυβερνητική μεθόδευση

Τη σφοδρή αντίδραση των συνδικάτων συναντά η κυβερνητική μεθόδευση που αποκάλυψε ο «Ρ», για τη χρησιμοποίηση του ΙΚΑ με σκοπό να προωθήσει στα μουλωχτά τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων! Η κυβερνητική μεθόδευση φαίνεται σ' αυτή τη φάση να επιχειρείται μέσα από τον «Οδηγό Σύνδεσης Κωδικών» (ΟΣΥΚ) των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, που καταθέτουν οι εργοδότες! Το ΔΣ του ΙΚΑ μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί στην, εντός των τειχών, δήλωση «περί... λαθών»! Ο «Ρ», συνεχίζοντας την έρευνά του, παρουσιάζει σήμερα νέα στοιχεία, μέσα από τον ΟΣΥΚ, γι' αυτήν τη μεθόδευση.

Να υπενθυμιστεί ότι το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε μετά από ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων στην «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», που όπως ανακάλυψαν μέσα από τις καινούριες περιοδικές δηλώσεις και σ' ό,τι αφορά τον κλάδο των μεταλλωρύχων σε υπόγειες εργασίες, εξαιρούνται από τα υπερβαρέα επαγγέλματα οι τεχνίτες υπογείων και μετατάσσονται στα ανθυγιεινά επαγγέλματα! Επιπλέον εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά μια σειρά ειδικότητες των αργυρομεταλλευμάτων, όπως τεχνίτες συνεργείων κλπ. και μετατάσσονται στα μεικτά!

Εκτός από τα παραπάνω προκύπτουν και νέες περίεργες αλλαγές σε διάφορες ειδικότητες σε σχέση με την ασφαλιστική τους κάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 30 του ΟΣΥΚ οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων και συναφών ηλεκτρολογικών εργασιών, με πτυχίο και άδεια, κατατάσσονται στα Βαρέα ΙΚΑ και Επαγγελματικού Κινδύνου! Η ίδια ειδικότητα χωρίς πτυχίο κατατάσσεται στα Μεικτά ΙΚΑ και Επαγγελματικού Κινδύνου! Στη σελίδα 31 οι καθαριστές γραφείων και άλλων χώρων με πλήρη απασχόληση κατατάσσονται στα Βαρέα ΙΚΑ ΤΕΑΜ, ενώ οι καθαριστές γραφείων και άλλων χώρων με μειωμένη απασχόληση κατατάσσονται στα Μεικτά ΙΚΑ ΤΕΑΜ.

Στις εταιρίες εμφιάλωσης υγραερίων σ' ό,τι αφορά τους χημικούς στη βιομηχανία κατατάσσονται στα Βαρέα και Επαγγελματικού Κινδύνου, ενώ στη βιοτεχνία μόνο στα Βαρέα. Στην παραγωγή απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης, οι ηλεκτροτεχνίτες, εφαρμοστές και συντηρητές ηλεκτρικών μηχανών και εξοπλισμού και βοηθοί ηλεκτροτεχνιτών με άδεια και πτυχίο κατατάσσονται στα Βαρέα και Επαγγελματικού Κινδύνου. Η ίδια ειδικότητα χωρίς άδεια και πτυχίο κατατάσσεται στα Μεικτά και Επαγγελματικού Κινδύνου. Αυτό ισχύει και για τη βιομηχανία και για τη βιοτεχνία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, «οι νέοι κωδικοί που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις είναι λαθεμένοι και σε άλλες περιπτώσεις, κατά την άποψή μας - έχουν γίνει λάθη και αυθαίρετες ερμηνείες της ισχύουσας νομοθεσίας».

Χαρακτηριστικό όπως αναφέρεται είναι το παράδειγμα των λογιστών, όπου σαν λογιστές χαρακτηρίζονται μόνο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ενώ όλοι οι άλλοι σύμφωνα με το ΙΚΑ είναι βοηθοί λογιστών ή και υπάλληλοι που τηρούν λογιστικά βιβλία! «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πού βρήκαν οι συντάκτες του κωδικολογίου ειδικότητα "υπάλληλος που τηρεί λογιστικά βιβλία". Με αυτή τη διατύπωση επιχειρείται από το ΙΚΑ καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης των λογιστών».

Επίσης, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν δοθεί κωδικοί και η τυχόν χρησιμοποίηση παραπλήσιων κωδικών μερικές φορές δεν ανταποκρίνεται στα ισχύοντα ασφάλιστρα. Σοβαρό επίσης ζήτημα δημιουργεί η μη ξεκάθαρη κατάσταση με ασφάλιστρα ορισμένων ειδικοτήτων. «Εκτίμησή μας είναι - υπογραμμίζεται - ότι με το νέο κωδικολόγιο σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφίζονται οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μετάταξή τους σε χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη ή αλλαγή Επικουρικών Ταμείων».

Την Ομοσπονδία προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα του διαχωρισμού των συνολικών αποδοχών για τις οποίες καταβάλλονται ασφάλιστρα στο ΙΚΑ (π.χ. υπερωρίες, μπόνους κ.ά.). «Φοβόμαστε - συνεχίζει - ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανόν να ετοιμάζεται η αφαίρεση κάποιων αποδοχών από τον υπολογισμό των συντάξεων, όπως έκαναν με τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρακτικής θα είναι η μείωση των συντάξεων, αφού αυτές δε θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών για τις οποίες έχουν καταβληθεί ασφάλιστρα».

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές έχει γίνει χωρίς επιστημονικά κριτήρια και είναι αυθαίρετος, γι' αυτό και η Ομοσπονδία επισημαίνει την αναγκαιότητα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αν εργάζονται στη βιομηχανία ή βιοτεχνία, να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και για επαγγελματικό κίνδυνο.

Η ΠΟΛ καλεί το ΙΚΑ να εκδώσει το κωδικολόγιο κατά ειδικότητα και να το αποστείλει στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Να ληφθούν μέτρα για την ολοκλήρωση του κωδικολογίου του ΙΚΑ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με την άμεση συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα.

Παράλληλα η ΠΟΛ, με πρωτοβουλία της, καλεί τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Εργαζομένων ΕΛΤΑ, ΟΣΝΙΕ και Φαρμάκου σε σύσκεψη την Πέμπτη, 21 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, να απαιτήσουν εξηγήσεις και να συντονίσουν τη δράση τους για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ