Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κυβερνητικός εμπαιγμός χωρίς όρια
  • Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέσω του ΑΣΕΠ (!) και όχι μέσω νομοθετικής ρύθμισης

Στις συμπληγάδες των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής συνθλίβονται πάνω από 30.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν κρίνει κανείς σύμφωνα με όσα αποφάσισε χες, σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμά τους για μονιμοποίηση, κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, Εργασίας Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, ο ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου.

Η σύσκεψη ενέκρινε την εισήγηση του Κ. Σημίτη βάσει της οποίας:

- Δε θα προωθηθεί καμία νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου, που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με το επιχείρημα πως το νέο Σύνταγμα απαγορεύει τέτοιου είδους μονιμοποιήσεις.

- Θα υπάρξει «ειδική» μεταχείριση για όσους εργάστηκαν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση, με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν να προσληφθούν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και στο πλαίσιο αυτό, θα τους παρασχεθεί ένα κάποιο προβάδισμα, αφού με ειδική νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει γι' αυτούς ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο εργασίας τους και για κάθε ημέρα εργασίας τους στο Δημόσιο, καθώς και επέκταση των ορίων ηλικίας.

- Στη βάση των πιο πάνω οι φορείς του Δημοσίου, τους οποίους αφορά το θέμα και στους οποίους υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οφείλουν να προχωρήσουν στις σχετικές προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων προσωπικού σύμφωνα με τακτό χρονοδιάγραμμα.

- Τέλος, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μονιμοποιήσει αμέσως όσους συμβασιούχους έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα, γι' αυτό το σκοπό, από τα δικαστήρια κι όσους εμπίπτουν στην 250/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για περίπου 8.000 συμβασιούχους οι οποίοι από το 1994 έως το 2000, συμπλήρωσαν 24μηνη συνεχή απασχόληση και προχώρησαν στη σύναψη νέας σύμβασης με το Δημόσιο (χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διακοπή της σύμβασής τους μέχρι τη σύναψη νέας).

Δ. Αγκαβανάκης: Συνεχίζεται η ομηρία

Για εμπαιγμό των εργαζομένων συμβασιούχων κατήγγειλε την κυβέρνηση, με δήλωσή του στο «Ρ», ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» στην ΑΔΕΔΥ, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Και με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών --υπογράμμισε ο Δ. Αγκαβανάκης-- οι έκτακτοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εμπαίζονται για ακόμα μια φορά, αφού δεν τους δίνεται το δικαίωμα της μονιμοποίησης, αν και κατέχουν θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά παραπέμπονται σε μια νέα δοκιμασία διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δίνοντας σε ένα μέρος από αυτούς, απλώς κάποιο προβάδισμα. Ετσι, λοιπόν, το δικαίωμα στην εργασία και πάλι συνθλίβεται στις συμπληγάδες πέτρες των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης και οι έκτακτοι συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Είναι απαράδεκτο από τη μεριά της κυβέρνησης να ακολουθεί αυτή την τακτική και εκείνο που προέχει σήμερα είναι οι έκτακτοι και όλοι οι εργαζόμενοι με μέτωπο αγωνιστικών κινητοποιήσεων να απαιτήσουν και να κατακτήσουν το δικαίωμα στην εργασία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους συμβασιούχους (2007-08-24 00:00:00.0)
«Πρόταση» δημαγωγίας (2005-03-30 00:00:00.0)
Πλήρης και σταθερή δουλιά σε όλους (2004-04-27 00:00:00.0)
Απεργία και συγκέντρωση την Παρασκευή (2003-01-14 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη μονιμοποίηση (2002-07-03 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία τους (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ