Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Αμεση ανάγκη η λαϊκή Υγεία

Εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα με θέμα «Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα» που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ προχτές Κυριακή στην Πάτρα, στην οποία πήρε μέρος πλήθος κόσμου.

Κεντρικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, δίνοντας ορισμένα στοιχεία για την εξέλιξη του σημερινού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, αλλά και τις επιπτώσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων από τις αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης που ευνοούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλα κατέθεσε τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία και Πρόνοια.

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λαϊκή ευημερία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων μπορούν να υπάρξουν μόνο σε μια σχεδιασμένη λαϊκή οικονομία γιατί εκεί υπάρχει αντικειμενική βάση για την εδραίωσή τους. Η λαϊκή οικονομία μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας όπου θα καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα οποία θα γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία και κατά συνέπεια θα καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας, θα σταματήσει η Υγεία να είναι εμπόρευμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

«Αρκετοί, συνέχισε ο Δ. Αρβανιτάκης, μας λένε: Αυτά τα μέτρα αφορούν το σοσιαλισμό. Μα ο σοσιαλισμός δεν είναι επίκαιρος και αναγκαίος, η άμεση απάντηση στον καπιταλιστική βαρβαρότητα; Δεν είχε τεράστια προσφορά ο σοσιαλισμός στον τομέα της Υγείας. Δεν ήταν ο σοσιαλισμός που απάλλαξε τους εργαζόμενους από εισφορές και εξασφάλισε τη λαϊκή Υγεία; Γιατί, στην Κούβα σήμερα δεν ανθεί η λαϊκή Υγεία που καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού; Ορισμένοι μας λένε, οι θέσεις του ΚΚΕ είναι μακροπρόθεσμες. Οχι είναι άμεσες. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Σήμερα είναι ανάγκη να προωθηθεί η λαϊκή Υγεία γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν εκατόμβες αίματος με ατυχήματα, αρρώστιες και να περιμένουν παθητικά να αλλάξει η κατάσταση μόνη της» και υπογράμμισε: «Σήμερα είναι ανάγκη να συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο των εργατών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή Υγεία. Οι συνθήκες φυσικά για να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική και η πρότασή μας για την παρεμπόδιση των αντιδραστικών αλλαγών με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ που προωθεί τη λογική της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων και της λαϊκής Υγείας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής, η οποία αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας στην περιοχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου τομέα Υγείας έκανε ένα μεγάλο βήμα με το νόμο για τη συγκρότηση των ΠΕΣΥ. Ηδη ο θεσμός λειτουργεί και στην περιοχή μας. Ο διορισμένος πρόεδρος, κυβερνητικός εντεταλμένος, φρόντισε από το ξεκίνημά του να κάνει καθαρό σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Το "πρώτο λαβράκι" που έβγαλε ήταν τα περιουσιακά στοιχεία των νοσοκομείων. Στόχος να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, να ετοιμάσει το έδαφος για την εκποίησή τους. Συνειδητά προσπαθεί να σπείρει αυταπάτες ότι με τα "ίδια μέσα" τα νοσοκομειακά ιδρύματα μπορούν οικονομικά να σταθούν, απαλλάσσοντας το κράτος από την κύρια ευθύνη του για χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Κρύβει όμως ότι οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους αντλούνται με τους καινούριους νόμους από τους ίδιους τους εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων ή ιδιωτικών. Κρύβει επίσης ότι για την αποπληρωμή των χρεών δανείζονται από τις τράπεζες βάζοντας ενέχυρο το νοσοκομείο. Σε 9 δισ. έχει φτάσει το χρέος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο».

Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η ομιλήτρια τόνισε πως «στην περιοχή μας περιορίζεται στα αγροτικά ιατρεία και τα ΚΥ αγροτικού τύπου. Αυτά λόγω των μεγάλων ελλείψεων (υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό, πιστώσεις) περισσότερο λειτουργούν σαν Κέντρα για Πρώτες Βοήθειες. Π.χ., στο μοναδικό ΚΥ στην Ιθάκη δε λειτουργεί το ακτινολογικό και για μια ακτινογραφία ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού πρέπει να μετακινηθεί στην Πάτρα ή στην Κεφαλονιά. Δεν υπάρχει στοιχειώδης κρατική φροντίδα για πρόληψη, υγιεινές συνθήκες εργασίας, κατοικίας και σχολείων».

Στην προχθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν: Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Βαράκης, καθηγητής ιατρικής, Χρ. Γεωργίου και Αργ. Καϊάφας, επίκουροι καθηγητές Βιολογίας, Ν. Ματσώκης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας, Θ. Μαραζιώτης, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής, Ρ. Αγγελάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικού τμήματος, Λ. Κωστοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής, Γ. Δημητρόπουλος, ιατρός διευθυντής ΚΥ Αχαγιάς, Γ. Μυσιρλής, καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, Γ. Γιαννοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής, Τ. Ματσουκά, γιατρός αιματολόγος, Βαΐτσα Ιακωβίδου, γιατρός ΚΥ Κιάτου Κορινθίας κ.ά.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και σωματείων: Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Αχαΐας, τα σωματεία των εργαζομένων και των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Ρίου, το Παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Τοπική Επιτροπή Ποδηλασίας Δυτικής Ελλάδας, τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αγιος Ανδρέας» και «Θώρακας», το Συνδικάτο Οικοδόμων, το σωματείο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, ο σύλλογος εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιαλεξιώτισσας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ