Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Καταρχήν «ναι», με ή χωρίς όρους

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Συνασπισμού στην πρόσκληση - πρόταση που απηύθυνε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Εκείνο όμως που προκύπτει είναι πως κανείς, από οποιαδήποτε τάση κι αν προέρχεται, δεν απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά την πρόταση. Απλώς κάποιοι την αποδέχτηκαν ασθμαίνως και άνευ όρων και κάποιοι άλλοι προβάλλοντας έναν προβληματισμό και θέτοντας... όρους. Γεγονός είναι πάντως ότι οι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη προκάλεσαν «αναστάτωση» στην Κουμουνδούρου, πυροδοτώντας νέο γύρο «συνεργασιολογίας».

Η συζήτηση μεταδόθηκε από μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς («Φλας», «Αθήνα 9,84», «Σκάι», «Πλάνετ 104,5», «Αλφα»), από τους οποίους παρήλασε σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΣΥΝ, απ' όπου και οι παρακάτω δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε θετικό το να ανοίξει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση που θα θέτει σε αμφισβήτηση τη θεωρία των μονοκομματικών κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας όμως πως πρέπει να αλλάξουν και οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της πολιτικής του. Προέβαλε δε ως κύριο σημείο τριβής με το ΠΑΣΟΚ τον εκλογικό νόμο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αν αυτός αλλάξει, τότε ο ΣΥΝ συζητά τα πάντα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Βούτσης δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις, μεγάλη απόσταση λόγων και έργων. «Δεν υπάρχουν - τόνισε - προϋποθέσεις για συνεργασία, με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» και κατέληξε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει καθετί και κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καταστρέψει τις προϋποθέσεις που θα έδιναν οντότητα σε αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις, που σήμερα ο γραμματέας του έχει δημοσιοποιήσει».

Ο Δ. Παπαδημούλης με τη σειρά του επανέλαβε τα περί εκλογικού νόμου, συμπληρώνοντας ότι «από λόγια έχουμε χορτάσει, χρειάζονται πράξεις», ενώ προσπάθησε να κατοχυρώσει στο ΣΥΝ την πρόταση για κυβερνήσεις συνεργασίας, λέγοντας πως πρώτος αυτός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο κατά το πρότυπο της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά των «ανανεωτών» τώρα η αντίδραση ήταν η αναμενόμενη. Ο Μ. Παπαγιαννάκης υπεραμύνθηκε πρωτοβουλιών όπως ένας ανοιχτός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέροντα τα όσα δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης. Συμπλήρωσε πως ο ΣΥΝ θα έπρεπε να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες και όχι να τις περιμένει παθητικά.

Ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε πως οι προτάσεις Λαλιώτη δεν πρέπει να απορριφθούν, μιας και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει συμπόρευση Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε πράξεις και το ΣΥΝ να περάσει σε αντεπίθεση διαλόγου.

Από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, προβλέποντας ότι «η εξέλιξη προχωρά και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς», μιας και όπως ανέφερε η πρόταση Λαλιώτη περιέχει τρία στοιχεία, το πρώτο είναι ότι στοχεύει σε ένα προγραμματικό διάλογο μακροπρόθεσμο, το δεύτερο ότι θέτει ευθέως θέμα κυβερνήσεων συνεργασίας και ότι θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά της που οι αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι μετρημένες σε σχέση με άλλες στο παρελθόν και ζήτησε η πρόταση να συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΝ και να μην απορριφθεί.

Καλούμενη να σχολιάσει το αν η πρόταση Λαλιώτη συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως δεν έχει ως προϋπόθεση μια γενική συνεργασία, συμπλήρωσε πως με δεδομένο ότι τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι κοντά και σ' αυτές τις εκλογές έχει ήδη επιτευχθεί μια γενικευμένη συνεργασία, η οποία δεν είχε υπάρξει ποτέ άλλοτε, αλλά και με το δεδομένο της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΝ στις τρεις μεγάλες πόλεις, αίρονται οι όποιες καχυποψίες.

Αλλωστε, σε άλλη συνέντευξή της τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, μια και ο ΣΥΝ βλέπει να υλοποιούνται από το κυβερνών κόμμα βασικές προγραμματικές του ιδέες.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ένα ηχηρό «Ναι» στην πρόταση Λαλιώτη είπε και ο Ν. Μπίστης της ΑΕΚΑ, ο οποίος έσπευσε να επικροτήσει την πρόταση, να καλέσει τις «άλλες δυνάμεις της Αριστεράς» να τοποθετηθούν χωρίς «ναι μεν αλλά» και στο πλαίσιο αυτό σπεύδει σήμερα να συναντηθεί με τον Κώστα Λαλιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ