Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ισχυρή» και στην «ενοικίαση» εργαζομένων!

Ταχύτατα εξαπλώνονται στην Εθνική Τράπεζα, όπως και σε πολλές ακόμη, οι «νέες μορφές» απασχόλησης, όπως η «ενοικίαση» εργαζομένων, ενώ εδώ και χρόνια μια μερίδα εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται τακτικά για να μην εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις αποδοχές που θα είχαν με μια σύμβαση αορίστου χρόνου εργασίας. Αυτή τη στιγμή, η Εθνική έχει περίπου 15.000 εργαζόμενους, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσους από αυτούς θα διατηρήσει στο - όχι και τόσο μακρινό - μέλλον, με καθεστώς σταθερής εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην Εθνική περισσότεροι από 250 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι και υπάρχει τάση αύξησης της «ενοικίασης». Απασχολεί επίσης καθαρίστριες που εργάζονται από 5 έως 8 χρόνια στην τράπεζα με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Και παρόλο που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες της τράπεζας, δεν προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χάνοντας μα σειρά από δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν. Οι συμβάσεις των 123 καθαριστριών λήγουν ανά 1,5 μήνα και ανανεώνονται ξανά μετά από διακοπή δύο ημερών!

Παράλληλα, η τράπεζα δέχεται σπουδαστές των ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής εμπειρίας που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ομως αξιοποιεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα STAGE, που στην ουσία παρέχουν απλήρωτη εργασία στον εργοδότη. Για τους 9 ή 11 μήνες που διαρκεί η «εργασιακή εμπειρία», οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ασφαλίζονται, ενώ πληρώνονται με ένα συμβολικό ποσό από τον ΟΑΕΔ, αν και ο εκάστοτε εργοδότης τους τοποθετεί σε κανονικές θέσεις εργασίας, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες του!

Το Αγωνιστικό Μέτωπο (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στο Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής, έχει πάρει σαφή θέση για: Να σταματήσει η «ενοικίαση» εργαζομένων και να γίνει η πρόσληψη, μέσα από δημόσιο διαγωνισμό, όλων εκείνων των εργαζομένων που είναι απαραίτητοι στην τράπεζα, με καθεστώς σταθερής εργασίας και με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να ενταχθούν οι καθαρίστριες στον οργανισμό προσωπικού της τράπεζας, με πλήρη οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ασφαλίζονται όσοι εργάζονται για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, είτε είναι σπουδαστές των ΤΕΙ, είτε τοποθετούνται στο πλαίσιο του προγράμματος STAGE και να αμείβονται κανονικά ανάλογα με τη θέση εργασίας που καλύπτουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ