Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Αναχώρησε το πρώτο τμήμα της ελληνικής δύναμης για το Αφγανιστάν

Ελληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, την περασμένη Κυριακή, στο δρόμο προς το Αφγανιστάν
Ελληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, την περασμένη Κυριακή, στο δρόμο προς το Αφγανιστάν
Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η εξάρτηση της χώρας μας στις ευρωατλαντικές δομές και βαθαίνει η εμπλοκή της στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τμήμα της ελληνικής δύναμης που στέλνεται ως «κοπάδι προβάτων επί σφαγή» για να συμμετέχει στην πολυεθνική ταξιαρχία, η οποία θα αναπτυχθεί γύρω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, μαζί με Βρετανούς, Ιταλούς και Ισπανούς. Χτες το πρωί αναχώρησε με δύο μισθωμένα αεροσκάφη τύπου «Αντόνοφ» και ο μηχανικός εξοπλισμός που θα τη συνοδεύει.

Ο προπομπός της ελληνικής δύναμης, που αποτελείται από 49 στρατιωτικούς, θα αναλάβει να προετοιμάσει την υποδοχή της υπόλοιπης δύναμης - συνολικά θα σταλούν 177 άνδρες. Το πρώτο τμήμα «φορτώθηκε» στο C -130 και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Μίκρας. Η μεταφορά του συνόλου της δύναμης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Αρχικά ανακοινώνεται ότι θα παραμείνει ένα τρίμηνο, ενώ θεωρείται βέβαιο πως ο χρόνος παραμονής θα επιμηκυνθεί.

Στο μεταξύ, από την Κυριακή εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης ειρηνευτικών αποστολών, στο Κιλκίς, 90 στρατιωτικοί από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το πρώτο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με στόχο την προσαρμογή του στρατού των δύο οντοτήτων στα πρότυπα των ΝΑΤΟικών δομών. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης ανακοίνωσε ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν με την εκπαίδευση στελεχών σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Με μισθωμένο «Αντόνοφ» αναχώρησαν, χτες Δευτέρα, μέρος των 65 οχημάτων της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης για το Αφγανιστάν

Eurokinissi

Με μισθωμένο «Αντόνοφ» αναχώρησαν, χτες Δευτέρα, μέρος των 65 οχημάτων της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης για το Αφγανιστάν
Ο υπουργός Αμυνας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Μίγιο Ανιτς και ο υπουργός Αμυνας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Σλόμπονταν Μπίλιτς, αποκαλύπτοντας το ρόλο που πραγματικά παίζει η χώρα μας, δηλαδή του υπεργολάβου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ανέφεραν πως η Ελλάδα μπορεί να τους βοηθήσει στην προσπάθεια εισόδου τους στις ευρωατλαντικές δομές, που γι' αυτούς αποτελεί «σταθερό σημείο προσανατολισμού», αλλά και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίου στρατού, απάντησαν ότι είναι νωπά ακόμα τα ίχνη του πολέμου, δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως το κλίμα εμπιστοσύνης και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση τώρα γι' αυτό το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί και η Αγκυρα (2022-09-10 00:00:00.0)
Ιδιαίτερη έμφαση στον «αντίκτυπο» από τις εξελίξεις στην Ουκρανία (2022-03-02 00:00:00.0)
Δηλώνει διαθέσιμος «διαμεσολαβητής» και στα Βαλκάνια (2021-12-30 00:00:00.0)
Περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν ενώ η περιοχή «βράζει» (2021-09-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για νέο Ντέιτον... (2009-10-21 00:00:00.0)
Κροατικό «τελεσίγραφο» αυτονόμησης υπό όρους (2001-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ