Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σούδα και Αλεξανδρούπολη στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Να «αξιοποιήσουν» Σούδα και Αλεξανδρούπολη σε περίπτωση πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία σκοπεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Μάικλ Κάρπεντερ, στενό συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μιλώντας στην «Καθημερινή» και ερωτηθείς «σε περίπτωση εισβολής (σ.σ. της Ρωσίας στην Ουκρανία), τι θα μπορούσε να κληθεί η Ελλάδα να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια (σ.σ. του ΝΑΤΟ)», ο Κάρπεντερ απάντησε: «Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ μας μαζί με τους Ελληνες φίλους μας. Και, ξέρετε, ο κόλπος της Σούδας δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, την οποία φυσικά δεν «αξιοποιούν» μόνο ως ενεργειακό κόμβο αλλά και για την ταχεία διεκπεραίωση ετοιμοπόλεμων αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στρατιωτικού καθεστώτος του ακριτικού λιμένα, και ερωτηθείς αν «θα χρησιμοποιηθεί και αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα» από τους Αμερικανούς, απάντησε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι βασικός κόμβος στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικά με την Αλεξανδρούπολη, αλλά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις. Μιλάμε για μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία. Αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Λαβρόφ, τι να κάνουμε...», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τονίζοντας ότι η «ελληνοαμερικανική συνεργασία» «αποσκοπεί στο να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά στην αμυντική μας συμμαχία, που είναι το ΝΑΤΟ».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «διπλωματικά θα επιδιώξουμε να καταδικάσουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει διπλωματικό τίμημα», ενώ αναφερόμενος στο κομμάτι της Ενέργειας, άλλο ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με τη Μόσχα, επεσήμανε ότι «κάνουμε πολλά άλλα πράγματα» με την Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε στενά και για την ενεργειακή ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως, οποιαδήποτε κρίση στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να είναι και μια ενεργειακή κρίση και επομένως πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Ολα αυτά θα είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση κρίσης», τόνισε.

Τα λεγόμενα του Αμερικανού αξιωματούχου επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, με ευθύνη φυσικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, οι οποίες έδωσαν και δίνουν «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς με τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τελευταία σχετική εξέλιξη την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη για τις βάσεις.

Κι αν όλα αυτά η ντόπια αστική τάξη προσπαθεί να τα παρουσιάσει σαν εγγύηση τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ως «ΝΑΤΟικότερη της ΝΑΤΟικής συμμάχου» Τουρκίας, ο Κάρπεντερ ήταν σαφής και ως προς αυτό, διαλύοντας με τη σειρά του κάθε αυταπάτη για τον χαρακτήρα των λυκοφιλιών του κεφαλαίου. Ερωτηθείς αν απέναντι στη Ρωσία «είναι ενωμένο το ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία σύμφωνη με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, παρά τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα;», απάντησε: «Η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις στον ΟΑΣΕ και στην πραγματικότητα μίλησαν μάλλον ευθέως για τις συνέπειες της επανεισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί της. Συνεργάζομαι πολύ στενά με τον Τούρκο ομόλογό μου εδώ στη Βιέννη για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και των «αβεβαιοτήτων» για τα αποθέματα της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο και της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με την Ευρωπαία επίτροπο Κ. Σίμσον να συνιστά «να παραμείνουμε σε υψηλή επιφυλακή, να βελτιώσουμε την ετοιμότητα έναντι των κινδύνων και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών - μελών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ