Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Στο στόχαστρο η λαϊκή κατοικία

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για την ολοκλήρωση του 13ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας, στο πλαίσιο του οποίου, μεταξύ άλλων, συζητείται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, η γενικότερη κατάσταση στην εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, καθώς και η αναδιαμόρφωση στα μόνιμα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Αυτό το διήμερο προγραμματίζονται οι τηλεδιασκέψεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και με το ΔΝΤ, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η επικύρωσή της αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 14 Μάρτη. Ενώ θυμίζουμε πως στη συνέχεια όποιες «εκκρεμότητες» μείνουν θα ενσωματωθούν στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι το τέλος Μάρτη προγραμματίζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπει το νέο πτωχευτικό. Η σχετική διάταξη προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη» και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές, με χιλιάδες δηλαδή να γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους και με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι θεσμοί της ΕΕ θέτουν και ζήτημα καθυστερήσεων, όπως λένε, στη δικαστική διεκπεραίωση για «κόκκινα» δάνεια. Στην προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ότι «μεγάλος αριθμός υποθέσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων μόνο περίπου το 19,5% έχουν λάβει νέα ημερομηνία ακρόασης, σε ορισμένες περιπτώσεις μετά το 2022», ενώ προστίθεται ότι οι αρχές ετοιμάζονται να λάβουν σχετικά μέτρα για να βελτιώσουν τη δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Παράλληλα, προχωρούν και άλλοι μηχανισμοί διοχέτευσης τραπεζικών δανείων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους. Μεταξύ αυτών το Παρατηρητήριο Πιστωτικής Επέκτασης με στόχο την παρακολούθηση της ρευστότητας σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, καθώς επίσης η ίδρυση και λειτουργία δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης ισχυρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Τέλος, για τη λαϊκή κατοικία δρομολογούνται και τα «νέας κοπής» χαράτσια του ΕΝΦΙΑ με τη συνεχή ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων - επί των οποίων αυτά υπολογίζονται - με τις αξίες της αγοράς, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης για τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ανάκαμψη του κεφαλαίου σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος (2021-09-23 00:00:00.0)
Περνάνε στον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής επίθεσης (2019-07-19 00:00:00.0)
Κλείνει η 2η «αξιολόγηση», στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (2019-04-05 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά προαπαιτούμενα χωρίς τέλος (2019-03-19 00:00:00.0)
Ανοίγουν τον κύκλο της 4ης «αξιολόγησης» (2018-02-10 00:00:00.0)
Κυβερνητικοί ελιγμοί για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων (2014-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ