Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Καταγγελία για τον θάνατο 4χρονου με αυτισμό στα Γιάννενα

Σιγή ιχθύος από διεύθυνση και ΕΛΕΠΑΠ. Να χυθεί άπλετο φως ζητάει και το ΕΚ Ιωαννίνων

Τον θάνατο 4χρονου παιδιού με αυτισμό στην ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων) στα Γιάννενα και τη σιωπή της κυβέρνησης εδώ και τρεις μήνες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Οπως αναφέρει, «το τραγικό γεγονός συνέβη μέσα σε προστατευόμενο χώρο όπου είχε πάει για θεραπεία το 4χρονο παιδί. Η πολυδιαφημισμένη φιλανθρωπική οργάνωση ΕΛΕΠΑΠ, που είναι γνωστές οι διασυνδέσεις της με το κράτος (...) μάλλον δεν ένιωσε την υποχρέωση να δώσει καμία εξήγηση. Η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου, τηρεί σιγή ασυρμάτου. Η κυβέρνηση (...) δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα. Λες και το παιδί δεν υπήρξε, λες και δεν υπάρχουν δύο γονείς που έχουν μείνει σήμερα με ένα τεράστιο "γιατί".

Δεν ήταν επιλογή των γονιών να πάει το παιδί τους στην ΕΛΕΠΑΠ. Τους παρέπεμψε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Ιωαννίνων, ενώ υπήρχε αντίστοιχο τμήμα του Δημοσίου. Δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Αρα εγγυόταν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών.

Ομως, πώς γίνεται ένα τμήμα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης να μην έχει νοσηλεύτρια; Πώς μπορεί να λειτουργήσει με όρους ποιότητας και ασφάλειας ένα τμήμα όπου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι προδιαγραφές ήταν για 10 παιδιά με αναπηρία, καθημερινά στο τμήμα συμμετείχαν 20 παιδιά;

Είναι προκλητικό ότι και σε αυτήν την περίπτωση επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Αλλά πώς να επέμβουν οι εργαζόμενοι όταν είναι ελάχιστοι για τόσα παιδιά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση και γενικότερα στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας; Πολύ περισσότερο, πώς να επέμβουν όταν δεν έχουν την ανάλογη ειδίκευση;».

Η ΣΕΑΑΝ υπενθυμίζει επίσης παλιότερες καταγγελίες της για τη λειτουργία επικίνδυνων τμημάτων στην ΕΛΕΠΑΠ, όπως αυτή από τις 9/6/2021 για το Τμήμα Πρώιμης Διάγνωσης και Εγκαιρης Παρέμβασης στο Παγκράτι (για παιδιά σε αμαξίδιο, με εγκεφαλική παράλυση), το οποίο λειτουργεί στον 3ο όροφο, χωρίς έξοδο κινδύνου.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν η Πρόνοια, η Ειδική Αγωγή και Αποκατάσταση είναι στα χέρια ιδιωτών, όταν εμπορευματοποιούνται οι ανάγκες μας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που χρόνια τώρα, βήμα - βήμα συρρικνώνουν τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και δαπάνες, φορτώνοντας την ευθύνη στις οικογένειες. Αφήνουν στην τύχη τους παιδιά με αναπηρίες, στις ελάχιστες αποσαθρωμένες δημόσιες δομές αλλά και στα χέρια των διαφόρων ιδιωτών, ΜΚΟ - φιλανθρωπικών οργανώσεων, επιχειρηματιών», τονίζει η ΣΕΑΑΝ και απαιτεί:

  • Να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του 4χονου παιδιού στην ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν είναι.
  • Να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο τμήμα πληρούσε τις προδιαγραφές ποιοτικής και ασφαλούς λειτουργίας.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.
  • Δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα, και στα Γιάννενα.
  • Στελέχωση και διάθεση όλων των απαραίτητων μέσων στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον έλεγχο όλων των δομών του συγκεκριμένου τομέα, δημόσιου και ιδιωτικού. Στην προοπτική ένταξης όλων των ιδιωτικών δομών που πληρούν τις προδιαγραφές στο Δημόσιο, αλλά και όλων των εργαζομένων, με εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στο πλευρό της οικογένειας που έχασε το παιδί της στέκεται με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, απαιτώντας με τη σειρά του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ