Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στη ΜΕΘ του «Metropolitan General»

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ την υποστελέχωση και τις συνέπειές της

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας στη ΜΕΘ της κλινικής «Metropolitan General» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Είναι γνωστή και έχει αναδειχθεί πολλές φορές, και με Ερωτήσεις προς το υπουργείο, η υποστελέχωση των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παρόμοια κατάσταση όμως επικρατεί και σε ΜΕΘ μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τις οποίες η κυβέρνηση όχι απλά άφησε ανέγγιχτες από την πανδημία, αλλά τις επιδοτεί πολλαπλά την τελευταία διετία, σε περίπτωση που νοσηλεύουν περιστατικά προερχόμενα από το ΕΣΥ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και θυμίζουν: «Σχετικά με τη στελέχωση των ΜΕΘ, ανεξάρτητα αν αυτές λειτουργούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, προσδιορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας τους στην από 24/6/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ("Ελάχιστες Προϋποθέσεις Λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας", αριθμ. απόφ. 2 της 256ης Ολομέλειας)».

«Στην περίπτωση της κλινικής "Metropolitan General" στον Χολαργό Αττικής, η οποία διαθέτει 10 κλίνες ΜΕΘ, έχει γίνει μόνιμο καθεστώς εδώ και πολλούς μήνες η λειτουργία με όρους που ούτε καν πλησιάζουν αυτές τις ελάχιστες προδιαγραφές», υπογραμμίζεται.

Και συγκεκριμένα:

Ενώ στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΣΥ) αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός των νοσηλευτών είναι κατ' ελάχιστον 4 ανά κλίνη ΜΕΘ (ΙΙ 4.3), η συγκεκριμένη μονάδα της κλινικής διαθέτει μόνο 10 νοσηλευτές και 5 βοηθούς νοσηλευτών. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθεί έστω μερικώς η κραυγαλέα αυτή ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και να μπορούν στοιχειωδώς να βγαίνουν οι βάρδιες, κάποιοι από τους βοηθούς νοσηλευτή - από τους οποίους δεν είναι καν όλοι πλήρους απασχόλησης - εκτελούν χρέη νοσηλευτή. Κι αυτό παρά τη ρητή αναφορά της απόφασης του ΚΣΥ για την αναγκαία εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι νοσηλευτές που απασχολούνται σε τέτοια μονάδα.

Και από τους 10 νοσηλευτές, όμως, οι 3 απασχολούνται στη μονάδα λιγότερο από έτος και λόγω της υποστελέχωσης δεν έχουν λάβει ποτέ την αναγκαία για τμήμα ΜΕΘ επιπλέον εκπαίδευση στην Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική. Λόγω αυτού δεν μπορούν να αναλάβουν υπευθυνότητα, ούτε να στελεχώσουν βάρδια χωρίς την παρουσία εμπειρότερου νοσηλευτή.

Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένας τραυματιοφορέας που να απασχολείται αποκλειστικά στη ΜΕΘ, όπως κανονικά προβλέπεται.

«Τα παραπάνω είναι απλά ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και εντείνεται, μεταφραζόμενα σε συνεχείς απαράδεκτες πιέσεις προς τους εργαζόμενους, ώστε να κρατιέται με δικές τους προσωπικές θυσίες όρθιο το τμήμα.

Οπως φαίνεται όμως και από τους παραπάνω αριθμούς, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η υποστελέχωση του συγκεκριμένου χώρου είναι πολύ μεγάλη και προφανώς δημιουργεί κινδύνους για την ίδια τη ζωή των νοσηλευόμενων, αφού υπάρχει πλήρης εξουθένωση του προσωπικού, ενώ σε τέτοιες συνθήκες μη αποκλειστικής απασχόλησης ανά κλίνη ή ούτε καν αποκλειστικής απασχόλησης σε επίπεδο ΜΕΘ (λ.χ. για τους τραυματιοφορείς) εντείνεται και η διασπορά μικροβίων και εν γένει λοιμώξεων μεταξύ των ασθενών, όσα μέτρα κι αν λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Για την κατάσταση αυτή φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση. Με τη μετατροπή των δημόσιων δομών Υγείας σε νοσοκομεία μίας νόσου σπρώχνει "πελατεία" και επιδοτεί αδρά τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαυρίζουν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Το ΚΚΕ καλεί τον υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και απαιτεί μέτρα «ώστε να αντιμετωπιστεί η ανωτέρω αναφερόμενη ακραία υποστελέχωση στις ΜΕΘ της συγκεκριμένης κλινικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ