Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Να αποδοθούν ευθύνες για την πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας

Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της ΝΑ Ευρώπης οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους

Να γίνει έρευνα από το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, και να σταματήσουν ο εμπαιγμός και η επιχείρηση υποβάθμισης του νέου περιστατικού πυρκαγιάς, απαιτεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, αναφερόμενο στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, την Τετάρτη 26 Γενάρη, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Το Σωματείο αναφέρει ότι το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζόμενου».

Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε φωτιά σε αντιδραστήρα - απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32, η οποία αντιμετωπίστηκε από το άγημα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων, ενώ οι μονάδες οδηγήθηκαν σε έκτακτο σταμάτημα, και αναμένεται να ακολουθήσει μακρά περίοδος γενικής επισκευής (shutdown).

«Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το αντίστοιχο περιστατικό που παρουσιάστηκε πέρυσι με τη διακοπή ρεύματος, όπου οι εγκαταστάσεις προχώρησαν σε γενική συντήρηση», σχολιάζει το Σωματείο.

Σημειώνει ότι ο εξοπλισμός του αντιδραστήρα είχε εντοπισμένα προβλήματα, εδώ και δύο χρόνια, με θερμά σημεία στο μεταλλικό περίβλημα, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εκδήλωση του σοβαρού περιστατικού. Επομένως, «είναι θέμα ασφάλειας το οποίο έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα από την εταιρεία και να μη φτάσουμε στο σημείο της εκδήλωσης φωτιάς, με υπαρκτό τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και θανατηφόρου, αλλά και με υπαρκτό τον κίνδυνο για εξέλιξη σε Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό για τον οποίο είχε παρέμβει το ΚΕΠΕΚ το 2014, δίνοντας εντολή να σταματήσει η μονάδα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.

Για άλλη μια φορά είναι εμφανές ότι ως προτεραιότητα μπαίνουν η παραγωγή και η κερδοφορία και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων».

Το Σωματείο, εκτός από την απαίτηση για έρευνα από το ΚΕΠΕΚ, διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των οργανικών κενών, αντιδρά στην εντατικοποίηση της εργασίας και απαιτεί έγκαιρη συντήρηση του εξοπλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκής απειλή για τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων (2024-09-28 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του νοσοκομείου και των ΚΥ (2022-06-29 00:00:00.0)
Οχι στην εγκληματική περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής (2020-01-24 00:00:00.0)
Νεκρός δύτης στα ΕΛΠΕ (2010-06-01 00:00:00.0)
Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί (2009-09-10 00:00:00.0)
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας απαιτεί το ΚΚΕ (2007-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ