Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινάει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έγκριση της πρώτης εκταμίευσης από το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων, τα οποία βέβαια θα συμπληρώσουν τα ποσά των επιδοτήσεων, ορίζεται στο 0,35%, και μάλιστα σταθερό για ολόκληρη τη διάρκεια αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες επιχειρηματικών ομίλων αφορούν την «πράσινη» μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την «καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη», την «ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας» μέσω συγχωνεύσεων και την «εξωστρέφεια». Αυτοί οι τομείς προβλέπονται στις σχετικές δανειακές συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να στηριχθεί η διοχέτευση των κονδυλίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 3,6 δισ. στις αρχές Μάρτη, με βάση την πρόοδο στα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη εκταμίευση. Πρόκειται για τη δέσμη με τα 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της «ενεργειακής απόδοσης», της «βιώσιμης κινητικότητας», της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των «ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας», της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της «επιχειρηματικής εξωστρέφειας» και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ήδη έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της προικοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διάρκεια του α' εξαμήνου 2022 θα αντλήσει από τις χρηματαγορές νέα δάνεια, ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2026 αναμένεται να αντληθούν περίπου 800 δισ. ευρώ προκειμένου να διοχετευθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, από τα οποία περίπου 32 δισ. αναλογούν σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη μορφή νέων «ιδίων» πόρων και αυξημένων εθνικών συνεισφορών, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ