Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Τις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη ευκαιριών επενδυτικής συνεργασίας συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ν. Μικάτι, που συναντήθηκαν στην Αγκυρα.

Οι δύο ηγέτες είχαν τετ-α-τετ διάρκειας μιάμισης ώρας, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις με συμμετοχή στελεχών των δύο κυβερνήσεων. Ο Ερντογάν μετέφερε την ετοιμότητα τουρκικών ομίλων να εμπλακούν στην κατασκευή νέων υποδομών στον Λίβανο, περιλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βηρυτού.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «τα τουρκικά προϊόντα είναι κατάλληλα και ελκυστικά για τη λιβανέζικη αγορά από πολλές πλευρές, τιμής, ποιότητας, κόστους μεταφοράς» και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή εμείς επιθυμούμε να διευρύνουμε τα προϊόντα που εισάγουμε από τον Λίβανο».

Κινητοποιήσεις επαγγελματιών οδηγών

Την ίδια ώρα, τριήμερες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν χτες οδηγοί ταξί, μικρών λεωφορείων και φορτηγών στον Λίβανο, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, στις συνέπειες από την υποτίμηση του νομίσματος και την οικονομική κρίση που εδώ και τρία χρόνια φορτώνονται στο λαϊκό εισόδημα. Πολλοί επαγγελματίες οδηγοί διαμαρτύρονται γιατί το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ ταξί κοστίζει πλέον παραπάνω από έναν μηνιαίο μέσο μισθό...

Νωρίτερα, στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «ξανασκεφθεί» την ενεργειακή συμφωνία που έκλεισε με Λίβανο, Ιορδανία, Συρία και Αίγυπτο για την κάλυψη μέρους των μεγάλων αναγκών του Λιβάνου σε ηλεκτρικό ρεύμα (λόγω κρίσης). Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι με τις εξαιρέσεις από τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, η κυβέρνηση Ασαντ θα ωφεληθεί οικονομικά από τη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου με προορισμό ιορδανικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τελικό αποδέκτη τον Λίβανο.

Το παραπάνω σχέδιο βέβαια έχει τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον ακριβώς γιατί αποτελεί «σφήνα» των ΗΠΑ στις προσπάθειες Τεχεράνης και «Χεζμπολάχ» να ενισχύσουν παραπέρα τη θέση και την επιρροή τους στον Λίβανο, μέσω συμφωνίας για την παράδοση ιρανικού πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ