Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκρηκτική κατάσταση στο «Δρομοκαΐτειο»

Σήμερα η στάση εργασίας, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού

Επικίνδυνες καταστάσεις για τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών και για την ασφάλεια των εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» δημιουργούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει. Διεκδικώντας άμεσα προσλήψεις κατάλληλου νοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας (10 π.μ.-12 μ.).

Μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης των εργαζομένων, το νοσοκομείο επισκέφτηκε χτες η υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή. Σε συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους μοίρασε υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αποφεύγοντας όμως να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και κυρίως για το ζήτημα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού.

Στο «Δρομοκαΐτειο» όπου σήμερα νοσηλεύονται 700 ασθενείς, υπηρετούν 200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, εκ των οποίων μόνο τριάντα είναι άντρες. Με αυτές τις ελλείψεις οι εργαζόμενοι καλούνται να φροντίσουν ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, που χρειάζονται προετοιμασία για την επανένταξή τους στην κοινωνία, αλλά περίπου και τριάντα εισαγγελικά περιστατικά την εβδομάδα, που αφορούν ασθενείς κάποιοι απ' τους οποίους είναι επικίνδυνοι τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού.

«Οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού οδηγούν στο να λειτουργούν τα νοσηλευτικά τμήματα το απόγευμα και τη νύχτα με μια ή το πολύ δυο νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων», καταγγέλλει το σωματείο του «Δρομοκαΐτειου» και υπογραμμίζει ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα μπροστά η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά και την κατ' εξαίρεση πρόσληψη ανδρικού νοσηλευτικού προσωπικού, ως ειδικός χώρος, όπως συμβαίνει στα Σώματα Ασφαλείας και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Απ' την πλευρά της η υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 1.500 προσλήψεις προσωπικού για το 2002 και ότι από αυτές θα δοθεί κάποιο προσωπικό στο «Δρομοκαΐτειο», χωρίς όμως να προσδιορίσει τον αριθμό των προσλήψεων που θα γίνουν. Στο αίτημα των εργαζομένων για κατ' εξαίρεση πρόσληψη ανδρικού προσωπικού είπε ότι θα μελετήσει το θέμα και ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση αυτή. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των υποδομών (κτιριακά προβλήματα κ.ά.) ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να βρεθεί λύση στα κτίρια που έχουν προβλήματα.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται, αν δε δουν έμπρακτα κινήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το «Δρομοκαΐτειο» και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ