Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακελειό με «χειρουργική ακρίβεια»...

Ενα από τα θύματα του «χειρουργικού πλήγματος» στα προσφυγικά: η δεκάχρονη Ενις...

Associated Press

Ενα από τα θύματα του «χειρουργικού πλήγματος» στα προσφυγικά: η δεκάχρονη Ενις...
ΓΑΖΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΖΑΜΠΑΛΙΓΙΑ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.---

«Αλλη μια μέρα» στα αυτόνομα, η χτεσινή: κάπου 16 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, συλλήψεις, τα ουρλιαχτά των υψηλής τεχνολογίας πυραύλων του ισραηλινού στρατού που μετέτρεπαν σε ερείπια κτίρια, ο ήχος των εκσκαπτικών μηχανημάτων που κατέστρεφαν σπίτια σε παλαιστινιακούς οικισμούς, το ίδιο επιχείρημα της ισραηλινής κυβέρνησης, «απαντάμε στην τρομοκρατία»... Την τρομοκρατία;

Το «χειρουργικό πλήγμα» του ελικοπτέρου, το οποίο έριξε χτες πυραύλους για να σκοτώσει δυο εικοσάχρονους, «μέλη της Χαμάς», ήταν κατά ενός σχολείου -κατά ενός σχολείου από το οποίο σχολούσαν οι μαθητές των πρωινών τάξεων και έμπαιναν για μάθημα οι μαθητές των απογευματινών τάξεων. Πολλά παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αιμόφυρτα και τουλάχιστον ένα παιδί, ένα 9χρονο κορίτσι, χαροπάλευε. Αλλο ένα 12χρονο αγόρι φερόταν να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αεροπορικές επιθέσεις από τη νύχτα είχαν κοστίσει άλλες 13 ζωές προηγουμένως, στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, και η οργή στην Παλαιστινιακή πλευρά ξεχείλιζε. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, δήλωσε ότι «η απάντηση στις δολοφονίες παιδιών και αμάχων δεν μπορεί να είναι η σιωπή... αυτό το καινούριο έγκλημα δε θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε να πολεμάμε τον εχθρό ώσπου να τον διώξουμε από την πατρίδα μας».

Τα ισραηλινά πλήγματα αποτελούν, κατά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Σαρόν, «αντίποινα» στις επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων, που συνεχίζονταν ωστόσο και χτες. Ενας Παλαιστίνιος προσπάθησε να επιβιβαστεί ανεπιτυχώς σε λεωφορείο κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Μεχόλα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, και βρήκε το θάνατο όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος. Ο θάνατος του καμικάζι ανέβασε σε 16 τον αριθμό των νεκρών από το βράδυ της Δευτέρας. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν στο Ρόιτερς πως ανάμεσα στους νεκρούς από τις αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς ήταν ένας 19χρονος άνδρας, μια 37χρονη γυναίκα και ένα 14χρονο κορίτσι.

Ενα από τα σπίτια που πρόλαβαν να κατεδαφίσουν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Κίνηση «παράνομη» κατά το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

Associated Press

Ενα από τα σπίτια που πρόλαβαν να κατεδαφίσουν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Κίνηση «παράνομη» κατά το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι δύο στη Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη σε επιδρομές των Ισραηλινών στρατευμάτων. Τη Δευτέρα ο Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός και υπερήφανος πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, δήλωνε: «Η πρόθεσή μου είναι να χτυπήσω με το σκληρότερο τρόπο τις τρομοκρατικές οργανώσεις, με την ελπίδα ότι, κάποια μέρα, θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούμε να συζητήσουμε». Ο Σαρόν κώφευσε στις εκκλήσεις του κινήματος ειρήνης του Ισραήλ που επισημαίνει, στις όλο και μαζικότερες διαδηλώσεις του, το αδιέξοδο της πολιτικής του.

Αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης Σαρόν δε φαίνεται να αλλάζουν, παρά τις πιέσεις τόσο από δεξιά, όσο και από αριστερά της στο πολιτικό φάσμα: ο Σαρόν, ο Α/ΓΕΣ Σαούλ Μοφάζ και άλλα στελέχη του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ συναποφάσισαν, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το Ισραηλινό ραδιόφωνο, να «κλιμακώσουν» τα αντίποινα.

Χτες το πρωί ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν στα αυτόνομα, συγκεκριμένα στη Ράφα, και επιχείρησαν να κατεδαφίσουν 20 κατοικίες Παλαιστινίων. Ωστόσο, η επιχείρηση σταμάτησε μετά από την άμεση παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που έκρινε την επιχείρηση παράνομη και διέταξε να ανασταλεί. Την κίνηση επικρότησε ο βουλευτής του ΚΚ ΙσραήλΜοχάμαντ Μπαράκε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με την τελευταία να επισημαίνει πως 600 Παλαιστίνιοι μένουν άστεγοι από τις κατεδαφίσεις σπιτιών που άρχισε ο στρατός. Σύμφωνα με τον Ισάμ Γιουνίς του ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλ-Μεζάν, αν και η απόφαση του Δικαστηρίου, μετά την προσφυγή Παλαιστινιακών οικογενειών είναι προσωρινή, τουλάχιστον θα δώσει χρόνο στα μέλη τους να βρουν νέες κατοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ