Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στα μπλόκα του αγώνα σε όλη τη χώρα παλεύουν για την επιβίωσή τους

Αργολίδα
Αργολίδα
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους παίρνουν από το Μπλόκο της Νίκαιας οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια σειρά περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, σε στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας από αύριο Τετάρτη, στις 12 μ., καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη Θεσσαλονίκη, στις πλατείες των χωριών τους, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, άρχισαν να συγκεντρώνονται από χτες οι αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

Στην Πέλλα, σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Στην Ηπειρο

Σε μπλόκο στην Περιφερειακή Οδό Αρτας στο ύψος του δημαρχείου προχώρησε την Κυριακή το βράδυ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, μετά το μαζικό παναγροτικό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής. Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου της πόλης και άλλοι φορείς. Ενώ, νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία επέβαλαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τη συζήτηση των αιτημάτων τους, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται πολύμορφες παρεμβάσεις με επίκεντρο το μπλόκο.

Στην Πρέβεζα μετά την πραγματοποίηση των εκλογών του Αγροτικού Συλλόγου Καναλακίου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλεί σε συγκέντρωση στον κόμβο Καναλακίου, την Τετάρτη στις 11 π.μ. για τον προγραμματισμό της συμμετοχής του συλλόγου στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στην Πελοπόννησο

Αιτωλοακαρνανία
Αιτωλοακαρνανία
Στο στήσιμο μαχητικού μπλόκου με τρακτέρ και οχήματα προχώρησε χτες το απόγευμα και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας στη θέση «Ξηροκάμπι» στην Εθνική Οδό Σκάλας - Σπάρτης, με τον σύλλογο από την πρώτη στιγμή να καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους από την γύρω περιοχή και τον δήμο Ευρώτα να ενισχύσουν το μπλόκο.

Στην Αργολίδα, το μπλόκο που έστησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού από την Πέμπτη στο δρόμο των «Αρχαιοτήτων» που συνδέει την Κόρινθο με το Αργος, παραμένει και ενισχύεται καθημερινά, ενώ σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ. ο Σύλλογος καλεί σε Γενική Συνέλευση στον χώρο.

Τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα και στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ Μεσσήνης στη Μεσσηνία, από την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά και το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ συναντήθηκε με τον Σύλλογο Χανδρινού, που σήμερα πραγματοποιεί Συνέλευση. Στόχος είναι η πραγματοποίηση κοινού μπλόκου στη Μεσσηνία.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στήθηκε το μπλόκο των αγροτών και στη Βόρεια Εύβοια στον κόμβο της Στροφυλιάς, ενώ τις επόμενες μέρες στο δρόμο αναμένεται να βγουν και συνάδελφοί τους σε Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν μεταξύ άλλων και τις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, στήριξη του χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αίγιο
Αίγιο
Στο πλευρό των αγροτών της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονται οι ρετσινάδες και δασεργάτες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο για τη στήριξή τους.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ξεκινά σήμερα συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με σκοπό τις επόμενες μέρες να γίνουν μπλόκα στο Παλιούρι Μακρακώμης, στην Πελασγία της ανατ. Φθιώτιδας και στον κόμβο της Τιθορέας. Επίσης στόχος είναι η συγκρότηση μπλόκου στην Ανθήλη.

Στη Βοιωτία, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες της περιοχής, μετά από μία σειρά συσκέψεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μπλόκο στην Εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και αγρότες από την περιοχή της Θήβας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αιανή η σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου δήμων Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, με το κάλεσμα για κινητοποίηση να είναι για το Σάββατο 12 Φλεβάρη, μπροστά από το δημαρχείο Κοζάνης, στις 12 μ. Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποίησε και ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου την Κυριακή, όπου αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών μηχανημάτων με αφετηρία το γήπεδο της Νεάπολης, που θα καταλήξει έξω από τον χώρο της πρώην αγροτικής τράπεζας. Εκεί, σε ανοιχτή σύσκεψη, οι αγρότες θα αποφασίσουν για τις παραπέρα δράσεις τους σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής.

Στην Καβάλα

Νέα μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Ποδοχώρι Καβάλας οι αγρότες του Παγγαίου, συνεχίζοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Παγγαίου ανακοίνωσε πως ο αγώνας τους κλιμακώνεται, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή μαζί με Αγροτικούς Συλλόγους και κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στην κινητοποίηση που οργανώνεται στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 10 Φλεβάρη, στις 12 μ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα μπλόκα στήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία την Κυριακή (θέση Χαλίκι), στην Μαραθιά της Ηλείας (στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου), και στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου στη γέφυρα Μεγανίτη στο Αίγιο, ρίχνοντας στο «κενό» την προσπάθεια κάμψης του ηθικού τους. Δόθηκε ταυτόχρονα απάντηση στις κυβερνητικές «φιέστες» των προηγούμενων ημερών με τα πέρα - δώθε ακόμα και του ίδιου του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, στην Αιτωλοακαρνανία, για την εξαγγελία δήθεν μέτρων ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται μακριά και πέρα από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για τα οποία δίνουν σήμερα μάχη επιβίωσης.

«Εσπασαν» την προσπάθεια καταστολής της αστυνομίας

Στην Αιτωλοακαρνανία, η κινητοποίηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, η αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για τα δίκια τους νίκησε και την προσπάθεια καταστολής που επιχείρησε να στήσει η αστυνομία από νωρίς το πρωί της Κυριακής στη θέση Χαλίκι, όπου είχε εξαγγελθεί η πραγματοποίηση του μπλόκου από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η προσπάθειά της έπεσε στο «κενό» και κατά τη χτεσινοβραδινή αναίτια παρουσία της απέναντι από τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές παραγωγούς και κτηνοτρόφους, θέλοντας να τρομοκρατήσουν με δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ και κλούβες τη μαζική συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων στο μπλόκο.

Στη Μαραθιά Ηλείας

Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους και στην Ηλεία, με μπλόκο που στήθηκε από χτες το πρωί στη Μαραθιά, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας και Αγροτικών Συλλόγων.

Παρά και εδώ την παρουσία της αστυνομίας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι υλοποίησαν τις αγωνιστικές αποφάσεις τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, παραμένοντας στο χώρο για όσο διάστημα χρειαστεί, κλιμακώνοντας και τις δράσεις τους με διάφορες μορφές. Μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη το πρωί, με πραγματοποίηση κινητοποίησης στον κόμβο των Λεχαινών στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, μετά από απόφαση που έλαβαν χτες στο χώρο του μπλόκου.

Εκλεισε η γέφυρα Μεγανίτη στο Αίγιο

Με μια μαχητική κινητοποίηση, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιγιαλείας έστησαν από χτες το πρωί με τα οχήματά τους μπλόκο στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου στη γέφυρα Μεγανίτη, στην είσοδο του Αιγίου.

Απαίτησαν, μεταξύ άλλων, άμεση στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, κατώτερες εγγυημένες τιμές για την κορινθιακή σταφίδα και όλα τα αγροτικά προϊόντα. Το μπλόκο των αγροτών της Αιγιαλείας ενισχύθηκε από την πρώτη στιγμή και με μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης χτες το απόγευμα, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, εργατικών σωματείων της πόλης και του Αιγίου, αλλά και των Αγροτικών Συλλόγων Ωλενίας και Ερυμάνθου.

Δίπλα στους αγρότες βρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, η δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αγγελική Κουρή, πλήθος εργαζομένων, γυναικών και νεολαίας από την Πάτρα και το Αίγιο.

Μαχητική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, όπου με μηχανοκίνητη πορεία τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων κατευθύνθηκαν στο Ληξούρι, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό του δημαρχείου και απαιτώντας να συζητηθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με σκοπό άμεσες λύσεις.

Στην είσοδο του Ληξουρίου, στην περιοχή «Κολώνα», πραγματοποίησαν συμβολικό κλείσιμο του δρόμου και το αγωνιστικό «ραντεβού» τους ανανεώθηκε για σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. με νέα συγκέντρωση στην «Κολώνα».

Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ύψος του γυμνασίου της Σάμης, με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, με κάλεσμα του συλλόγου και σκοπό την πραγματοποίηση μπλόκου.

Απέκλεισαν τη ΔΕΗ στη Ζάκυνθο

Κινητοποίηση στη θέση «Λούμπα» στην είσοδο της πόλης της Ζακύνθου πραγματοποίησαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, βγαίνοντας στο δρόμο και διεκδικώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από τη δουλειά τους.

Προχώρησαν σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ και στον συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της, ενώ μαζί τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οδηγών και Προσωπικού ΚΤΕΛ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Ζακύνθου θα προχωρήσει σε νέα σύσκεψη την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκα (στο πρώην κοινοτικό γραφείο), με σκοπό την κλιμάκωση της δράσης της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ