Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρης στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια

Με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μιλ. Τζουκάνοβιτς, συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της χώρας στην Ελλάδα από την ανεξαρτητοποίησή της, το 2006.

Οπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, συζητήθηκαν «οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της Ενέργειας και του τουρισμού».

Σταθερά στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για την περιοχή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη «σταθερή υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε στην «έμπρακτη στήριξη» της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την «παροχή τεχνογνωσίας» για ένταξη στην ΕΕ.

Παραπέρα, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.

Στις δηλώσεις τους, εξάλλου, ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι επαναβεβαίωσαν «δύο σταθερές: Η πρώτη είναι η εξαιρετική ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αλλά και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και η δεύτερη είναι ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη».

Διαβεβαίωσε δε ότι η Αθήνα «θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (...) αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας», με το περιεχόμενο που οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Ο Μαυροβούνιος, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας σε αυτή την πορεία «υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας» και την «προστασία» της, καθώς «μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως είπε, αντανακλώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ