Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Μπλόκου της Νίκαιας στη Λάρισα

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Λάρισα, στις 7 μ.μ.

Πανό στο κτίριο της Περιφέρειας
Πανό στο κτίριο της Περιφέρειας
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μπλόκου της Νίκαιας στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, όπως και οι δυνάμεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που πρωτοστατούν σε μια σειρά άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποτελούν εγγύηση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί και δεν θα πέσει στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που έχουν αποφασιστεί μέσα στις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες των αγροτών.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, ώστε ενιαία και από καλύτερη θέση να δίνεται η μάχη.

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα

Οι αγρότες που βρίσκονται στο Μπλόκο της Νίκαιας, ετοιμάζουν πυρετωδώς το σημερινό συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν αγρότες από όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας, ύστερα από αποφάσεις που πήραν στις Γενικές τους Συνελεύσεις, αγρότες που έχουν μείνει πίσω στα χωριά και στις πόλεις, αλλά και ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, χτες το πρωί, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κρέμασαν ένα μεγάλο πανό στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που καλούσε στο συλλαλητήριο, ενώ τα εργατικά σωματεία θα φτάσουν με προσυγκέντρωση στο συλλαλητήριο, η οποία έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες του Μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν χτες σε πολύμορφες δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη των αιτημάτων τους.

Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ ΑΕ στη Λάρισα, απαιτώντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους και παράλληλα «ροκανίζει» το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Από τον αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατύκαμπου
Από τον αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατύκαμπου
«Είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος για εμάς και θα οδηγήσει πάρα πολλούς αγρότες να μην μπορούν τη χρονιά που έρχεται να καλλιεργήσουν, να ποτίσουν τα χωράφια τους, που σημαίνει μικρότερη παραγωγή και μεγαλύτερη ακρίβεια για όλους μας», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Ο ίδιος είπε πως το αίτημα για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, είναι αίτημα που αφορά τους πάντες, και όχι μόνο τους αγρότες. Ενδεικτικά ανέφερε πως αγρότης που πλήρωσε πέρσι 2.000 ευρώ για το ρεύμα στο χωράφι του θα κληθεί φέτος να πληρώσει 4.000 έως και 4.500 ευρώ, τονίζοντας πως οι αυξήσεις αυτές θα συνεχίζονται μήνα με το μήνα.

«Ας αφήσουν τις κοροϊδίες, ας αφήσουν τα ψίχουλα περί μείωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής», πρόσθεσε, «και ας δώσουν στον κόσμο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορούμε να έχουμε και στα σπίτια μας, αλλά και να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συντηρήσουν τις στάνες και τα μαντριά τους».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το Μπλόκο της Νίκαιας καθημερινά δυναμώνει με νέα τρακτέρ, ενώ αναμένονται ακόμα 10-15 νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Παλεύουμε για τα ίδια συμφέροντα», είπε αναφερόμενος στα αιτήματα μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο.

Αποκλεισμός του κόμβου Πλατύκαμπου

Υγειονομικοί στο πλευρό των αγροτών
Υγειονομικοί στο πλευρό των αγροτών
Αργότερα, γύρω στις 1.30 μ.μ., με μια αιφνιδιαστική κίνηση, τρακτέρ από το Μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν τον κόμβο του Πλατύκαμπου, στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, σε μια ακόμα προσπάθεια να αναδείξουν τα δίκαια αιτήματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κόμβο του Πλατύκαμπου βρισκόντουσαν τουλάχιστον 4 διμοιρίες από ΜΑΤ, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να κλείσουν βασικές εξόδους της πόλης, γεγονός που κατήγγειλαν οι αγρότες.

Οπως είπε ο Κώστας Τζέλας, μέσα από τον αποκλεισμό αυτό, «καλούμε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, αντί να στέλνει εδώ διμοιρίες ΜΑΤ να κλείνουν τον δρόμο και να ταλαιπωρούν τους δρόμους της Λάρισας, να δώσει λύσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής».

Αγωνιστική επίσκεψη υγειονομικών στο Μπλόκο της Νίκαιας

Την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων εξέφρασαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλίας, που επισκέφτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης το Μπλόκο της Νίκαιας, παραδίδοντας στους αγρότες υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και άλλα είδη.

Στο κλιμάκιο των υγειονομικών συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών από όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας (Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας), τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Καρδίτσας και την Επιτροπή Αγώνα καθαριστριών ΓΝ Καρδίτσας.

Την αντιπροσωπεία των υγειονομικών ευχαρίστησε εκ μέρους του Μπλόκου της Νίκαιας ο Κώστας Τζέλλας, που μεταξύ άλλων στάθηκε στη σημασία που έχει για τον αγώνα που δίνεται αυτές τις μέρες στα μπλόκα, ο οποίος αφορά όλο τον λαό, η μαζική παρουσία σωματείων και φορέων στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στη Λάρισα.

Σε δηλώσεις του, ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, μετέφερε την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση στους αγρότες, «σ' αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο και τελικά να μην μπορούν οι ίδιοι να τον καρπωθούν». Και όπως είπε, «σ' αυτή την κατάσταση ζούμε και εμείς τα τελευταία δύο χρόνια, με τις εξαντλητικές συνθήκες στο σύστημα Υγείας, το οποίο ιδιωτικοποιείται. Είναι ένας και κοινός αγώνας, για τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας, την επιβίωση του αγρότη. Για αυτόν το λόγο και επειδή όλα τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα, όπως και αύριο, στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα».

Στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Λάρισας από τους αγρότες του Τυρνάβου, στο Γερακάρι στον δρόμο Λάρισας - Αγιάς, στην Ελασσόνα, καθώς και στη Μαγνησία, συγκεκριμένα στον Ριζόμυλο.

Χτες, δεκάδες εργαζόμενοι της Μαγνησίας συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο μπλόκο του Ριζόμυλου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους αγρότες. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε αποκλεισμός του δρόμου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των σωματείων.

Την Κυριακή θα γίνουν ανάλογες συγκεντρώσεις, στις 12 μ. στο μπλόκο της Αγιάς και στη 1 μ.μ. στο μπλόκο του Τυρνάβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ