Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς «απτά» βήματα τα παζάρια για «αποκλιμάκωση»

Με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων και νέες «πρόβες» πολέμου γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα εντάθηκε και την τελευταία βδομάδα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το μπαράζ επαφών και διαπραγματεύσεων.

«Εξετάζεται μιαπιο μακροπρόθεσμη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», με τη δημιουργία «ομάδων μάχης στα νοτιοανατολικά της συμμαχίας, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες», δήλωσε την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μαζί με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλ. Γιοχάνις σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, όπου μεταφέρθηκαν επιπλέον στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ηδη όλο το τελευταίο διάστημα προχωρά η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η απόφαση για πιο μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή αναμένεται να ληφθεί την άνοιξη.

Παράλληλα, από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν στη Λευκορωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, ενώ την ίδια μέρα ξεκίνησαν και ασκήσεις του ουκρανικού στρατού με αμερικανοΝΑΤΟικό εξοπλισμό.

Διαφωνίες για τις συμφωνίες του Μινσκ

Στο μεταξύ, χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο η πολύωρη συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία). Το σχήμα έχει αντικείμενο τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς) και παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2015 μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολλές φορές έχουν παγώσει οι συνομιλίες της «Νορμανδίας», ενώ οι συμφωνίες του Μινσκ και οι προβλεπόμενοι συμβιβασμοί έχουν μείνει βασικά «στα χαρτιά».

«Η συζήτηση αφορούσε κυρίως δύο σημεία: Τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως η απελευθέρωση κρατουμένων», σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Το Κίεβο αρνείται απευθείας διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές, θεωρώντας ότι η σύγκρουση είναι ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία που τους υποκινεί. Η δε Μόσχα αρνείται απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ενδοουκρανική σύγκρουση, και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ως «διαμεσολαβητής» και «εγγυητής» του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Επίσης, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει συνταγματικά το «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς, ενώ υπάρχει διαμάχη με τη Ρωσία για τη χρονική στιγμή του ελέγχου των συνόρων Ανατολικής Ουκρανίας - Ρωσίας.

«Σκέψεις» για ενσωμάτωση του Ντονμπάς στο «Ενωσιακό Κράτος»

Στο μεταξύ ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η Ουκρανία να είναι μέλος του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί στο Ντονμπάς, ενδεχομένως μια «άλλη οντότητα» θα ενσωματωθεί στο «Ενωσιακό Κράτος».

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς. Ο Πουσίλιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να βοηθήσει τον πληθυσμό του Ντονμπάς «αν εξαπολυθεί μια μεγάλης κλίμακας επίθεση», υπενθυμίζοντας πως εκεί ζουν περισσότεροι από 700.000 πολίτες της Ρωσίας, καθώς το 2019 τους δόθηκε ρωσική υπηκοότητα.

Οι ΗΠΑ συντηρούν «ψηλά» το σενάριο «ρωσικής επίθεσης»

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία συντηρούν σταθερά τα περί «πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία - αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιαπωνία (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ) - λέγοντας πως συγκεντρώνονται περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα και «μια εισβολή μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου».

Παράλληλα, καθώς οι αντίπαλες πλευρές συνεχίζουν τις επικλήσεις στο «Διεθνές Δίκαιο» - η καθεμιά με βάση τα συμφέροντά της - η Ουκρανία ενεργοποίησε την Παρασκευή τον μηχανισμό του «Κειμένου της Βιέννης» σχετικά με τη «μείωση κινδύνων». Επικαλούμενο τις σχετικές προβλέψεις, το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία να γνωστοποιήσει μέσα σε 48 ώρες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και στις «προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Κριμαίας», όπως η ακριβής τοποθεσία, ο αριθμός και το είδος των στρατευμάτων και ο τύπος των εξοπλισμών. Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ζητήσει συνάντηση της Ρωσίας με άλλα κράτη που υπογράφουν το «Κείμενο της Βιέννης», για να δώσει εξηγήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο Ντονμπάς (2022-02-19 00:00:00.0)
Ολοι σε «επιφυλακή» καθώς η αντιπαράθεση παραμένει «στην κόψη του ξυραφιού» (2022-02-16 00:00:00.0)
Νέα αναζωπύρωση με εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας (2021-10-28 00:00:00.0)
Προετοιμασίες, προειδοποιήσεις και απειλές ενόψει του «σχήματος της Νορμανδίας» (2019-11-19 00:00:00.0)
Σκληραίνει το παζάρι η ουκρανική κυβέρνηση θέτοντας όρους (2019-09-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και παζάρι (2015-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ