Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ «QUAD»
«Ανησυχία» για την Κίνα και τη συνεργασία της με τη Ρωσία

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα ενεργεί πιο επιθετικά στο εσωτερικό και πιο επιθετικά στην περιοχή, και μάλιστα δυνητικά πέραν αυτής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία).

Η δε ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, που φιλοξένησε στη Μελβούρνη τη συνάντηση, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανησυχητική» τη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, ισχυριζόμενη ότι «δεν συνιστά ή αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια τάξη που συνάδει με τις φιλοδοξίες για ελευθερία, ειλικρίνεια, κυριαρχία και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας». Αποδίδοντας, ως συνήθως, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε αντιπαράθεση «νομιμότητας - αυταρχισμού», συμπλήρωσε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται σε μια περίοδο αυξανόμενης στρατηγικής αβεβαιότητας, οι νόμοι και οι κανόνες που παρείχαν μια βάση για τη σταθερότητά μας - και κατ' επέκταση την ευημερία μας - βρίσκονται υπό πίεση, ειδικά από αυταρχικά καθεστώτα».

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Γ. Χαγιάσι μοιράστηκε κι αυτός «μεγάλη ανησυχία» για τις στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνει η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού επεσήμανε ότι θέμα συζήτησης των «4» ήταν και η Ταϊβάν, αναφέροντας ότι «η ειρήνη στα Στενά είναι πολύ σημαντική για την περιοχή».

Τέλος, ο Σ. Τζαϊσανκάρ, ΥΠΕΞ της Ινδίας (που ενισχύει δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού), δήλωσε ότι το σχήμα «Quad» αποτελεί «συνεργασία εταίρων με κοινές αξίες» και «δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν». Σύμφωνα με το «Associated Press», ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία απάντησε ότι η συνάντηση ασχολήθηκε με τον Ινδο-Ειρηνικό, όχι την Ευρώπη.

Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης - αν και δεν κατονομάζει ρητά την Κίνα - τονίζει τη δέσμευση των «4» για «υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού για να προχωρήσει ένας ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός (...) ελεύθερος από καταναγκασμό». Αναφέρεται επίσης ότι το σχήμα «Quad» θα αναπτυχθεί ως «δύναμη για το καλό όλης της περιοχής».

Στους τομείς περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας το ανακοινωθέν ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τις «υπεύθυνες και ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες καθαρής Ενέργειας», ενώ η Αυστραλία θα φιλοξενήσει και σχετικό Φόρουμ στα μέσα του 2022.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ σε νησιά του Ειρηνικού (2022-05-26 00:00:00.0)
«Κάθε καθοριστικό ζήτημα του 21ου αιώνα διέρχεται της συγκεκριμένης περιοχής...» (2022-02-15 00:00:00.0)
Με ατζέντα τη μετατροπή του σχήματος σε «πανίσχυρο μηχανισμό» στον Ινδο-Ειρηνικό (2022-02-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα» (2022-02-09 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ αναζητούν διασφάλιση «αμοιβαίων συμφερόντων» και διαχείριση των αντιθέσεών τους (2021-09-24 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό (2020-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ