Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναθέρμανση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Copyright 2022 The Associated

Από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Επιτάχυνση της διαδικασίας αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περαιτέρω αύξησης των εμπορικών σχέσεων και επενδυτικών σχεδίων μέσω 13 νέων συμφωνιών επιχειρεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας σήμερα στο Ντουμπάι διήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες, μετά από 9 χρόνια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ και τον αντιπρόεδρο. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος ηγέτης επισήμανε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών τονίζοντας πως ξεπερνούν τα 8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων «τα 5,5 δισ. είναι οι τουρκικές εξαγωγές».

Εως χτες το απόγευμα είχαν υπογραφεί 13 διαφορετικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς. Ξεχωρίζουν συμφωνίες για την αμυντική βιομηχανία, την Υγεία, τη βιομηχανία, την τεχνολογία, το εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη γεωργία, τη νεολαία, τις μεταφορές, τη διαχείριση καταστροφών, τη μετεωρολογία, την επικοινωνία.

Σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του, Εμινέ, αναμένεται να επισκεφθούν την εντυπωσιακή διεθνή Εκθεση Ντουμπάι 2020. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα ΗΑΕ γίνεται μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα του Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, όπου ανακοίνωσε την ίδρυση Επενδυτικού Ταμείου με διαθέσιμα σχεδόν 10 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Τουρκία.

Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε τα σχεδόν 4,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.

Διεργασίες από την αντιπολίτευση στον Ερντογάν

Δείπνο διάρκειας πάνω από 5 ώρες είχαν το Σάββατο οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μαζί με τους επικεφαλής κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, από διασπάσεις του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ (όπως το DEVA και το GP). Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, του νεοφιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, του ισλαμιστικού «Κόμματος Ευδαιμονίας» (SP), Τεμέλ Καραμολάογλου, του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, του Κόμματος του Μέλλοντος (GP), Αχμέτ Νταβούτογλου, και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Γκιουλτεκίν Ουισάλ.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία «βιώνει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση» και ως βασικός κοινός στόχος περιγράφεται η επιστροφή της χώρας σε ένα «ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα». Οι «6» εξέφρασαν συμφωνία σε έναν «οδικό χάρτη» για την οικοδόμηση ενός «ισχυρού, φιλελεύθερου, δημοκρατικού και δίκαιου συστήματος, στο οποίο καθιερώνεται ο διαχωρισμός των εξουσιών με ένα αποτελεσματικό και συμμετοχικό νομοθετικό σώμα, μια διαφανή και υπεύθυνη διοίκηση και ένα αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστικό σώμα».

Σημειωτέον, στις 28 Φλεβάρη θα δοθεί στη δημοσιότητα πληρέστερο κείμενο για τους άξονες συνεργασίας των «6». Παρά τα σχετικά σενάρια, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα 6 κόμματα εξετάζουν συνεργασία στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Στη συνάντηση του Σαββάτου δεν πήρε μέρος εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP. Ο συμπρόεδρος του HDP Μιχτάρ Σαντζάρ σχολίασε ότι «όποιος κάνει το HDP εχθρό δεν διαφέρει από το AKP και το MHP».

Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ξανά ενισχυμένα τα ποσοστά της αντιπολίτευσης. Ερευνα της «Metropoll» εμφανίζει το 49,7% των ερωτηθέντων υπέρ της αντιπολίτευσης, ενώ το ποσοστό στήριξης στη «Λαϊκή Συμμαχία» (ΑΚΡ και εθνικιστικό ΜΗΡ) εμφανίζεται στο 42,1%.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (κρέας, ρύζι, λαχανικά, γαλακτοκομικά) από 8% στο 1% από τη Δευτέρα. Επίσης, ιεραρχώντας ψηλά πάντα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ετοίμασε και τρία πακέτα στήριξης για επενδυτές, ειδικά σε κλάδους που αφορούν εξαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ