Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Πίσω από τις διαμαρτυρίες σύγκρουση συμφερόντων

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις, γύρω από ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση της οικονομίας, διατηρούν την ένταση στον Καναδά. Στην Οτάβα πέρασαν πλέον στην τρίτη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων και άλλων κλάδων εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και άλλους περιορισμούς λόγω πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η έντονη πίεση της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των Αμερικανών βιομηχάνων που έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το διάρκειας μιας βδομάδας μπλόκο στη γέφυρα Αμπάσαντορ (που βρίσκεται στην καναδική μεριά της μεθορίου ΗΠΑ - Καναδά και παίζει κομβικό ρόλο στη διέλευση προϊόντων και στις δύο μεριές των συνόρων) έφερε αποτέλεσμα. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ισχυρές δυνάμεις της καναδικής αστυνομίας, εκμεταλλευόμενες τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στη γέφυρα Αμπάσαντορ (-12 βαθμοί), διέλυσαν τα μπλόκα και παρέδωσαν στην κίνηση τις οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας, απομακρύνοντας τα περισσότερα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Στη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν 30 συλλήψεις και μεταφέρθηκαν σε μάντρες της αστυνομίας μερικές δεκάδες οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν αρνηθεί να τα απομακρύνουν.

Επίσης στον Καναδά, αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι ρόλο υποστήριξης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Οτάβα είχαν δύο στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων του στρατού, σε βάρος των οποίων ξεκίνησε ήδη έρευνα, καθώς οι κινήσεις τους «δεν συνάδουν με τις αρχές του σώματος». Επιπλέον, πληροφορίες ανέφεραν ότι τις διαδηλώσεις στήριξαν και υποστηρικτές του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ