Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προχωρά σε διαδικασία κατάσχεσης των αποθεματικών του Αφγανιστάν

Εντονες αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία

Την απόφασή της να ξεκινήσει διαδικασία για κατάσχεση 7 δισ. δολαρίων από τα αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται κατατεθειμένα σε αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Με Προεδρικό Διάταγμα η Ουάσιγκτον ζήτησε να κατατεθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στη Νέα Υόρκη. Αναφέρεται ότι το μισό ποσό θα αξιοποιηθεί για αποζημιώσεις θυμάτων «τρομοκρατικών επιθέσεων» της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και περίπου 3,5 δισ. δολάρια για χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο Αφγανιστάν, με τους όρους προφανώς που θα θέσουν οι ΗΠΑ.

Αμεση ήταν η αντίδραση Κίνας και Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεσή τους με τις ΗΠΑ συνεχίζεται σε μια σειρά μέτωπα στον πλανήτη.

Ο Γ. Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «για άλλη μια φορά εκθέτουν το αληθινό τους πρόσωπο, της αναζήτησης ηγεμονίας χρησιμοποιώντας την ισχύ τους, με την αμφίεση της αποκαλούμενης διεθνούς - βασισμένης σε νόμους τάξης». Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ είναι οι ένοχοι για την αφγανική κρίση. Τις καλούμε να προβληματιστούν βαθιά, να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, να αποδεσμεύσουν τα "παγωμένα" περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν και να άρουν τις μονομερείς κυρώσεις στη χώρα».

Αλλά και η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολίασε ότι «η Ουάσιγκτον επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και αποσπά τις νέες αρχές στην Καμπούλ, που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια φυσιολογική ζωή». Και κατέληξε ότι «η αμερικανική απόφαση εγείρει ερωτήματα για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του Λευκού Οίκου ότι επιθυμεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», εκτιμώντας ότι η στάση της Ουάσιγκτον «δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς από κοροϊδία σε βάρος της κοινής λογικής».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το Λονδίνο «συνεχίζει να διεξάγει πραγματιστικό διάλογο με τους Ταλιμπάν», με σκοπό «να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους Αφγανούς». Συμπλήρωσε δε ότι είναι «αναγκαίο να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να έχουμε επαφές και διπλωματικά δίκτυα για να εγείρουμε ανησυχίες», ειδικά για «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «ιδίως αυτά των γυναικών».

Χτες, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αναμενόταν να ξεκινήσει νέες επαφές στο Κατάρ, με θέμα τη διασφάλιση «ανθρωπιστικής βοήθειας», γύρω από την οποία φουντώνουν μια σειρά παζάρια για τους όρους συνεργασίας με το νέο καθεστώς, εν μέσω πολυεπίπεδων διεργασιών σε όλη την Κεντρική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ