Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Δύσκολα και πολύπλοκα» παζάρια αλλά «όχι σε αδιέξοδο»

Η επίτευξη συμφωνίας σύντομα στη Βιέννη είναι πιθανή «αν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή πλευρά επιδείξουν πραγματική αποφασιστικότητα», δήλωσε χτες ο Σ. Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στα πολύμηνα σκληρά παζάρια γύρω από τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε δύσκολο στάδιο, αλλά όχι σε αδιέξοδο. Τις χαρακτήρισε «πολύπλοκες και δύσκολες» και είπε ότι «άπτονται σημαντικών θεμάτων, που απατούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα εκ μέρους της Ουάσινγκτον». Επιβεβαίωσε επίσης ότι παράλληλα με τις συνομιλίες της Βιέννης, στην ατζέντα βρίσκεται και μία συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, τονίζοντας: «Το τέλος της εικοτολογίας εξαρτάται από την αμερικανική πολιτική απόφαση αποδοχής ή άρνησης των απαραίτητων όρων για μία αξιόπιστη και βιώσιμη συμφωνία που θα βασίζεται σε παραδεδεγμένες αρχές».

  • Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Ιράν ξεκίνησε την Κυριακή ο ΥΠΕΞ του Μάλι, Αμπντουλαγί Ντιόμπ. Συναντώντας τον Ιρανό ομόλογό του, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ δεν έλειψαν οι συζητήσεις για διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Στην Τεχεράνη βρέθηκε χτες και ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Σ. Κόβενι, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ιράν, Ε. Ραϊσί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ