Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ»
«Κάθε καθοριστικό ζήτημα του 21ου αιώνα διέρχεται της συγκεκριμένης περιοχής... »

Στο επίκεντρο η ενίσχυση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η AUKUS, «καυτά» μέτωπα όπως τα Στενά της Ταϊβάν και η «ενιαία αποτροπή»

Από την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό των νησιών Φίτζι
Από την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό των νησιών Φίτζι
Τη «Στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό» έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντανακλώντας τη στοχοπροσήλωση της Ουάσιγκτον σε αυτήν την κρισιμότατη περιοχή για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε νέα του περιοδεία στην περιοχή «αντανακλά τη θεμελιώδη αρχή ότι καμία περιοχή στη Γη δεν θα επηρεάσει τις ζωές των Αμερικανών περισσότερο από τον Ινδο-Ειρηνικό, που εκπροσωπεί το 60% της παγκόσμιας οικονομίας, τα 2/3 όλης της οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 5ετία. Κάθε καθοριστικό ζήτημα του 21ου αιώνα διέρχεται της συγκεκριμένης περιοχής: Η κλιματική κρίση, η παγκόσμια υγεία, το μέλλον της τεχνολογίας, το αν τα έθνη θα είναι ελεύθερα να καθορίσουν τον δικό τους δρόμο ή θα αντιμετωπίζουν εξαναγκασμό από ισχυρότερα έθνη».

Μεταξύ άλλων, η «Στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό» εστιάζει στην «ανάπτυξη ενιαίας αποτροπής», μέσα από «την εμβάθυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με συμμάχους και εταίρους», τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», τη «συνέχιση της προώθησης της AUKUS», την «επέκταση της παρουσίας και των συνεργασιών της αμερικανικής Ακτοφυλακής ενάντια σε διεθνικές απειλές», την «εργασία με το Κογκρέσο για να χρηματοδοτηθεί η Πρωτοβουλία για την Αποτροπή στον Ειρηνικό και η Πρωτοβουλία για τη Θαλάσσια Ασφάλεια» κ.τ.λ.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στα νησιά Φίτζι

Ο Μπλίνκεν έκανε τις παραπάνω επισημάνσεις για το περιεχόμενο της νέας «Στρατηγικής» από τα νησιά Φίτζι (στην «καρδιά» του Ειρηνικού, 1.100 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας), όπου Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε επίσημη επίσκεψη μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, αναδεικνύοντας τον ρόλο που η συγκεκριμένη περιφέρεια αποκτά στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό για το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, καταρχάς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Αγιάζ Σαγέντ Καϊούμ, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν «την πιο ιστορική και περιεκτική συνάντηση» που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών και μίλησε για «μια νέα περίοδο για την Αμερική στα γαλάζια σύνορα του Ειρηνικού». Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες «επιδιώξαμε να ενισχύσουμε από κοινού το "παιχνίδι" μας, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού των χωρών μας, των στρατών και της αστυνομικής δύναμης των Φίτζι, μέσω συνεργασίας ναυτικής επιτήρησης».

Συναντήσεις σε Αυστραλία και Χαβάη

Σημειωτέον, η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στον Ειρηνικό είχε ξεκινήσει με επίσημες επαφές στην Αυστραλία. Στη Μελβούρνη έγινε και συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία), όπου εκφράστηκε ανοιχτά «ανησυχία» για τη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις διάφορες συναντήσεις που είχε ο Μπλίνκεν, ξεχώρισε αυτή με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, με τον οποίο «επιθεώρησαν την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας», που «είναι κρίσιμη για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό και γενικότερα».

Σε σχετική αμερικανική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο ΥΠΕΞ «συζήτησαν προσπάθειες να ενισχυθεί η συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό μέσω της Quad», αλλά και τις «διπλωματικές προσπάθειες για την απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αφγανιστάν» και «άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τέλος, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν βρέθηκε και στη Χαβάη, όπου είχε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, σημειώνοντας τη σημασία που έχει για την Ουάσιγκτον η διατήρηση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ