Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται τα παζάρια και οι πιέσεις

«Κενή περιεχομένου» έχει γίνει η διεθνής Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανέφερε χτες σε διαδικτυακή ανάρτησή του ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκανί, στο φόντο των παρατεταμένων σκληρών παζαριών Αμερικανών και Ιρανών διπλωματών τα οποία πραγματοποιούνται στη Βιέννη από τον Απρίλη του 2021, με τη συμμετοχή και τη μεσολάβηση των άλλων δυνάμεων που υπογράφουν τη Συμφωνία.

Ο Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ «δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπό το JCPOA (σ.σ. Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης - η επίσημη ονομασία της Συμφωνίας). Η Συμφωνία έχει γίνει τώρα κενή περιεχομένου για το Ιράν σε ό,τι αφορά την οικονομία και την άρση των κυρώσεων. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πέραν της πυρηνικής συμφωνίας με μια Αμερική που δεν συμμορφώνεται και μια παθητική Ευρώπη».

Προχτές, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ ότι «η έλλειψη σοβαρής βούλησης από την πλευρά της Δύσης για την επίτευξη μιας καλής και αξιόπιστης συμφωνίας στη Βιέννη έχει οδηγήσει σε περιττή παράταση των συνομιλιών».

«Μετράμε μέρες πριν την πολιτική επιλογή του Ιράν»

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, εκτίμησε ότι απομένουν πλέον μερικές μέρες προτού ανακοινώσει το Ιράν την «πολιτική επιλογή» του.

«Φτάσαμε στο σημείο καμπής τώρα. Δεν είναι θέμα εβδομάδων αλλά ημερών», είπε ο Λε Ντριάν, προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν έρθει σε συμφωνία για το βασικό πλαίσιο του JCPOA.

Απειλητικές δηλώσεις της Πελόζι κατά του Ιράν από το Ισραήλ

Την «αδιασάλευτη στήριξη» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ - στο όνομα της οποίας συνεχίζεται και το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης - προσέφερε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί από προχτές επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η Πελόζι, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ενωμένες «στη μάχη κατά του τρόμου που εγείρουν το Ιράν και η πυρηνική του ανάπτυξη». Ισχυρίστηκε πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά «απειλή για τον κόσμο».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική Γερουσία θα εγκρίνει «πολύ γρήγορα» την επιπλέον χρηματοδότηση που ενέκρινε τον Σεπτέμβρη η Βουλή των Αντιπροσώπων για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρός Θόλος», το οποίο χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να αναχαιτίζει παλαιστινιακές ρουκέτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Μ. Λεβί, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ευγνώμον για τη μάχη της Πελόζι για την ασφάλειά του και την ευχαρίστησε κυρίως για την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης για τον «Σιδηρό Θόλο».

Η επίσκεψη της Πελόζι και των Αμερικανών γερουσιαστών πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων εποίκων, με επίκεντρο τη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Πελόζι ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη λύση των δύο κρατών, λέγοντας πως αυτή θα διευκολύνει «τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και των γειτόνων τους».

Σήμερα η Πελόζι αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ