Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επιδιώκουν ενισχυμένη συνεργασία σε ατομική ενέργεια και υδρογονάνθρακες

Συνομιλίες Πούτιν - Μπολσονάρο στο Κρεμλίνο, εν μέσω εντάσεων Δύσης - Ρωσίας

Από τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Μπολσονάρο

Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Μπολσονάρο
Σε κοινή δήλωση που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας και Βραζιλίας κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν χτες στη Μόσχα οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλ. Πούτιν και Ζ. Μπολσονάρο, με τον Πούτιν να κάνει λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση των χωρών μας σε διάφορους τομείς».

Παράλληλα, χτες είχαν επαφές για πρώτη φορά σε σχήμα «2+2» οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες που έχει κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Πούτιν πέρα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Πεκίνο επέλεξε να συναντηθεί με ηγέτες ισχυρών και ανερχόμενων καπιταλιστικών κρατών, όπως με τον Ινδό πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ιράν.

Σε φάση όξυνσης του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, οι ηγέτες Ρωσίας και Βραζιλίας υπογράμμισαν την «αυξανόμενη αστάθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου» και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στα θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Μάλιστα ο Μπολσονάρο ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη στήριξη της Ρωσίας στη διεκδίκηση της Βραζιλίας να γίνει μόνιμο μέλος του ΣΑ, καθώς και στην εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του ΣΑ το 2022 - 2023.

Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι η Βραζιλία «στέκεται στο πλευρό όλων των χωρών που αγαπούν την ειρήνη και καταβάλλουν προσπάθειες για αυτόν τον σκοπό».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις ώστε ο Μπολσονάρο να ακυρώσει την επίσκεψη στο Κρεμλίνο, εν μέσω εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, ώστε να επιδειχθεί «απομόνωση του Πούτιν».

Ερευνες πετρελαίου σε βαθιά ύδατα και πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ανάμεσα σε άλλα ο Μπολοσονάρο τόνισε την «τεράστια δυναμική ανάπτυξης συνεργασίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, προϊόντων πετρελαίου».

«Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον διμερή διάλογο για εξερεύνηση πετρελαίου σε κοιτάσματα βαθέων υδάτων», είπε, αλλά και για «συνεργασία σε μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες», που κατασκευάζονται από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom».

Ο δε Πούτιν είπε ότι «η "Rosatom" εξάγει καύσιμο για τους πυρηνικούς σταθμούς της Βραζιλίας και ραδιοϊσότοπα για ιατρικούς σκοπούς (...) Είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής Ενέργειας στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών σταθμών χαμηλής δυναμικότητας, τόσο σε χερσαίες όσο και σε πλωτές εκδοχές».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Βραζιλία, σε ημερομηνίες που θα συμφωνηθούν μέσω διπλωματικών διαύλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκαινιάστηκε ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού (2023-04-28 00:00:00.0)
Σε δεύτερο γύρο στις 30 Οκτώβρη (2022-10-04 00:00:00.0)
Προχωρά η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου (2021-09-02 00:00:00.0)
Με αντικομμουνιστικές κορόνες η ορκωμοσία Μπολσονάρο (2019-01-03 00:00:00.0)
Σχέδια κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών ως το 2030 (2012-05-05 00:00:00.0)
Σε λειτουργία ο σταθμός του Μπουσέρ το Σάββατο (2010-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ