Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε όλες τις ψήφους των ομογενών της χώρας για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία. Η εξέλιξη δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα καθυστερήσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αρκετές βδομάδες. Το δικαστήριο αποφάσισε να επαναληφθεί η ψηφοφορία για τους Πορτογάλους που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πάνω από το 80% των ψηφοδελτίων τους κρίθηκαν άκυρα από την εθνική εκλογική επιτροπή, λόγω διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε τους ισχυρισμούς του προκατόχου του, Ντ. Τραμπ, περί εκτελεστικού προνομίου, και έδωσε εντολή στα Εθνικά Αρχεία να παραδώσουν το ημερολόγιο με τους επισκέπτες του Λευκού Οίκου στην Επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την επίθεση της 6ης Γενάρη 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκ. Πέντερσεν, ανακοίνωσε χτες ότι είναι πιθανή η επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μέσα στον Μάρτη, με βασικό θέμα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη χώρα. Τη δήλωση αυτή την έκανε στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με Σύρους αξιωματούχους, μεταξύ τους και με τον υπουργό Εξωτερικών Φ. Μικντάντ.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στη Βραζιλία, στην τουριστική πόλη Πετρόπολις, 60 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΟΤΑΒΑ.-- Δέκα ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έντεκα αγνοούνται μετά το ναυάγιο ισπανικού αλιευτικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοιχτά του Καναδά, αργά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πλήρωμα αποτελούσαν 16 Ισπανοί, 5 Περουβιανοί και 3 Γκανέζοι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Iσχυρές εκρήξεις από ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών της «Αλ Σαμπάμπ» εναντίον αστυνομικών τμημάτων και σημείων ελέγχου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 5 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- 17 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι έποικοι, συνελήφθησαν χτες από την ισραηλινή αστυνομία ως ύποπτοι για επίθεση τον Γενάρη με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς και για πράξεις βανδαλισμού στο παλαιστινιακό χωριό Χαγουάρα, κοντά στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ