Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Εξαιρέθηκε μάρτυρας κατηγορίας-«ερευνητής» του δικαστηρίου...

Αποψη του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου

Associated Press

Αποψη του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου
ΧΑΓΗ.-

Ο Κέβιν Κέρτις, επικεφαλής ομάδας ερευνητών του Δικαστηρίου της Χάγης σε θέματα συλλογής «ευαίσθητων πληροφοριών» περί εντοπισμού των «ομαδικών τάφων» στο Κοσσυφοπέδιο, δεν κατάφερε, τελικώς, να διατυπώσει κατηγορίες έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταθέτοντας ...τις «αμερόληπτες» θέσεις του σχετικά με το τι άκουσε σχετικώς όταν ήταν για «έρευνες» στο Κοσσυφοπέδιο. Εως και ο προεδρεύων του δικαστηρίου, Βρετανός δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, αποδέχτηκε το αίτημα του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για την εξαίρεση του Κέβιν Κέρτις από τη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας, αποφασίζοντας πως η κατάθεσή του ήταν περιττή, «επειδή θα περιλάμβανε όσα άκουσε από άλλους» και όχι προσωπική εμπειρία...

«Χαρτογραφημένες» κατηγορίες...

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος της ίδιας ομάδας «ερευνητών» του ΔΠΔ, ο Στέφεν Σπάργκο, κατέθεσε ...χάρτες που έδειχναν την πορεία που ακολούθησαν οι (σύμφωνα με το δικαστήριο) «περίπου 800.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί πρόσφυγες, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους από τις σερβικές δυνάμεις το 1999».

Ομως, ο Μιλόσεβιτς δεν έμεινε απλός παρατηρητής της παρουσίασης των γεωγραφικών χαρτών του Στέφεν Σπάργκο. Προκάλεσε το δικαίωμα του δικαστηρίου να τον καταδικάσει και για την «ευθύνη εντολής» για τη διάπραξη εγκλημάτων, που διαπράχτηκαν από κατωτέρους του, ακόμη και όταν αυτά δε διαπράχτηκαν υπό τις εντολές του.

«Οσον αφορά στις περιοχές εγκλημάτων έχετε το καθήκον να διευκρινίσετε - ακόμη και σ' αυτή την παράνομη δίκη - πως ήμουν παρών στο μέρος του εγκλήματος και πως διέπραξα αυτά τα εγκλήματα, ή πως αυτά τα εγκλήματα πράγματι διαπράχτηκαν», σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας καλώντας τους δικαστές να παρουσιάσουν αδιάσειστες μαρτυρίες πως διέταξε «τους δράστες αυτών των εγκλημάτων να τα διαπράξουν». Ειδάλλως, κατέληξε ο Μιλόσεβιτς, τι έννοια και τι νόημα έχουν αυτά τα γεωγραφικά σημεία, στα οποία σκοτώθηκαν άνθρωποι, με τις εναντίον μου κατηγορίες;

Σ' αυτό το σημείο, ο Μιλόσεβιτς επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ και ηγέτες δυτικών χωρών, «μεταξύ αυτών ιδιαιτέρως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον», είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στα Βαλκάνια. Και υπερθεμάτισε σημειώνοντας: «Ως εκ τούτου, μπορείτε να στείλετε αυτούς τους χάρτες στον Κλίντον και να του δείξετε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Εγώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση ούτε με τα εγκλήματα, ούτε με τις περιοχές όπου διαπράχτηκαν αυτά... Αυτό που κάνετε όλοι σας είναι να "μαστιγώνετε" τη διεθνή κοινότητα με ψευδή γεγονότα».

Η κατάθεση του Ατζίμ Ζεκίρι

Το πρώτο από τις πολλές δεκάδες Κοσσοβάρων Αλβανών «θυμάτων» των «σερβικών ωμοτήτων» στο Κοσσυφοπέδιο προσήλθε χτες και κατέθεσε στο δικαστήριο.

Πρόκειται για τον 49χρονο Ατζίμ Ζεκίρι, γεωργό στον δήμο της Τσέλινα (νότια του Κοσσόβου). Ο Ζεκίρι διηγήθηκε στους δικαστές πως στις 25 του Μάρτη 1999 (μία μέρα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ...), ο σερβικός στρατός και η αστυνομία περικύκλωσαν και... πυρπόλησαν αυτή την πόλη των 7.000 κατοίκων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους ήταν μουσουλμάνοι. Λες και τότε, το «μόνο πρόβλημα» του σερβικού στρατού ήταν οι μουσουλμάνοι... της Τσέλινα και όχι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ!

«Στις 25 του Μάρτη, γύρω στις 15.00 περικύκλωσαν την πόλη. Ηρθαν από τον αυτοκινητόδρομο και άρχισαν να πυρπολούν όλα τα σπίτια», είπε ο Ζεκίρι, που, όπως υποστήριξε, αμέσως μετά έφυγε «με μερικά μέλη της οικογένειάς του, αφήνοντας πίσω του γυναίκες και παιδιά»..;

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο θείος του και ο γιος του τελευταίου γύρισαν πίσω για να... «ψάξουν για γυναίκες και παιδιά» (έτσι γενικώς και αορίστως...), που όμως «εξαφανίστηκαν και δεν τους ξαναείδαμε ποτέ»...

Ας αναφερθεί, τέλος, πως κατά την έναρξη της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας ο Μιλόσεβιτς διατύπωσε στο δικαστή Μέι το αίτημα να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια που προέβαλε προχτές το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη (μη) χορήγηση βίζας στη σύζυγό του, Μίρα Μάρκοβιτς, η οποία επιθυμούσε να τον επισκεφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ