Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόταση νόμου για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των εργαζομένων

Αλλη μια πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Πρόταση νόμου για τη σωτηρία και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ και των παραγωγικών δυνατοτήτων της προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου των εργαζομένων στο 100% κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με την πρόταση νόμου το Κόμμα αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο μπορεί να ζήσει και να θρέψει τις οικογένειες των εργαζομένων της αλλά και ότι είναι «χρυσωρυχείο», που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει το μέγεθος του τεράστιου και διαρκούς εγκλήματος που έχουν διαπράξει διαχρονικά σε βάρος αυτού του «γίγαντα» όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για λογαριασμό των συμφερόντων εγχώριων και μη επιχειρηματικών ομίλων και με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, με τη σημερινή κυβέρνηση να έρχεται τώρα να βάλει την ταφόπλακα με την ιδιωτικοποίηση, το τεμάχισμα ή το κλείσιμό της, πετώντας τους εργαζόμενους στον δρόμο χωρίς δουλειά και πολλούς από αυτούς και χωρίς σπίτι.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου. Το Κόμμα αναδεικνύει ότι η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταλλεύματα που είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, ότι τα κοιτάσματα χρωμίου που διαθέτει η Ελλάδα, μαζί με το νικέλιο είναι τα υλικά που δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα.

Σημειώνεται ακόμα ότι στη ΛΑΡΚΟ έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πειράματα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, νικελίου με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, καθαρού νικελίου και διαχωρισμού του κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας, μια μέθοδος η οποία «αξιοποιείται για την παραγωγή νικελίου που προωθείται στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίσης, ότι η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο αλλά και διάφορα υποπροϊόντα, όπως είναι η σκουριά μεταλλακτών που πωλείται όλη στο εξωτερικό, αλλά και η σκουριά ηλεκτροκάμινων, που ένα μικρό κομμάτι (14%) αξιοποιείται από 3 βιομηχανίες της Λοκρίδας οι οποίες το επεξεργάζονται και το πουλούν σε εξωτερικό και εσωτερικό ως ύλη για αμμοβολή.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της δικό της λιγνιτωρυχείο που μπορεί να καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις καύσιμης ύλης που χρειάζεται για το μείγμα επεξεργασίας και έτσι να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια, αλλά και βαρύ εξοπλισμό εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλευμάτων, ο οποίος αυτήν τη στιγμή έχει τη δυνατότητα με την απαιτούμενη συντήρηση να καλύψει μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταλλευμάτων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ.

Ακόμα, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανολογικής και μηχανουργικής υποστήριξης σε καθημερινές εργασίες επισκευών και κατασκευών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, οι οποίες εδώ και πολλά έτη δεν αξιοποιούνται, έχοντας αντικατασταθεί με εργολάβους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον νόμο 4664/2020 που ψήφισε, προώθησε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Διορίζοντας ειδική διαχείριση και υλοποιώντας 2 έτη "εκκαθάριση εν λειτουργία" δημιούργησε τους όρους που απαιτεί το κεφάλαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυστική προς αυτό», σημειώνεται στην πρόταση νόμου, θυμίζοντας το εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε την 1η Φλεβάρη, το οποίο προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων μέχρι το τέλος του μήνα και την απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς, με στόχο να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές «τζάμπα και κλειστή».

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για τη διασφάλιση της ενιαίας και συνολικής παραγωγικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα φουγάρα της ΛΑΡΚΟ (2024-03-30 00:00:00.0)
Ξεσκεπάζουν τα ψέματα της κυβέρνησης και αναδεικνύουν το έγκλημα (2022-04-19 00:00:00.0)
«Ας έρθουν να μας βγάλουν έξω από τα σπίτια μας, τους περιμένουμε...» (2022-02-15 00:00:00.0)
Τα μονοπώλια λυμαίνονται υποδομές και πρώτες ύλες (2013-12-29 00:00:00.0)
Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ (2013-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ