Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα με σημείο αναφοράς τα μπλόκα

Επίσκεψη αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας
Επίσκεψη αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας
Ακλόνητοι μένουν στα μπλόκα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οργανώνοντας παράλληλα πολύμορφες δράσεις και αναπτύσσοντας κοινές πρωτοβουλίες με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στη Θεσσαλία, με «καρδιά» του αγώνα για όλη τη χώρα το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, συνεχίζεται η πολύμορφη δράση με επισκέψεις αλληλεγγύης και άλλες δραστηριότητες καθημερινά, ενώ οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να κατέβουν και στην Αθήνα για να διαδηλώσουν. Μαζί με το πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα σε Αγιά, Ελασσόνα, Τύρναβο και Ριζόμυλο Μαγνησίας.

Το Σάββατο, αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στη 1 το μεσημέρι, θα μετακινήσουν τρακτέρ στον «αυχένα» της Μελούνας (Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης), όπου θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου, ενώ κτηνοτρόφοι θα χύσουν ποσότητα γάλακτος.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία μπλόκα μέχρι και την Παρασκευή είχαν στηθεί σε Θεσσαλονίκη (στον κόμβο της αερογέφυρας της Θέρμης), Ημαθία (διασταύρωση της Νάουσας) και Πέλλα (Γυψοχώρι).

Οι αγρότες από τα χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Γαλάτιστας παρέμεναν παραταγμένοι με τα τρακτέρ στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στον κόμβο της αερογέφυρας της Θέρμης, ενώ εκεί τους επισκέφθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Θέρμη Θεσσαλονίκης

INTIME NEWS

Θέρμη Θεσσαλονίκης
Την Παρασκευή, από το πρωί, βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίσει την κάθοδό τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε επιτραπεί η μετάβασή τους. Επίσης, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας η αστυνομία έκλεινε λωρίδες του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, με αποτέλεσμα την «κυκλοφοριακή συμφόρηση» και στόχο την καλλιέργεια κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού».

Αντιδρώντας στην αστυνομοκρατία και την παρεμπόδιση των δράσεών τους, οι αγρότες, πεζή, προχώρησαν και το μεσημέρι της Παρασκευής σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής οδού.

Κατήγγειλαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την αστυνομοκρατία και απαίτησαν από τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να μεταβούν στο μπλόκο για να ακούσουν τα δίκαια αιτήματά τους, να πιέσουν την κυβέρνηση να δεχθεί το ραντεβού με όλους τους αγρότες της χώρας.

Εκδήλωση «ωραιοποίησης» της ΚΑΠ έστησε η δημοτική αρχή Νάουσας

Την ώρα που οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Νάουσας βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα διεκδικώντας την παραμονή τους στα χωράφια και στα χωριά τους, ο δήμαρχος της πόλης οργάνωνε εκδήλωση ωραιοποίησης της ΚΑΠ. Την Παρασκευή, έστησε μια συνάντηση - ενημέρωση, με θέμα την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των «συνεργειών» που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ των ΟΤΑ και του πρωτογενούς τομέα.

Με σχόλιό του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αναδεικνύει πως «οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά, από πρώτο χέρι, ότι η ΚΑΠ είναι αυτή που συρρίκνωσε τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αφάνισε δυναμικές καλλιέργειες, οδήγησε στην εγκατάλειψη των χωραφιών.

Η ΚΑΠ και οι "συνέργειες" έχουν ως γνώμονα την παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής και της γης και την ενίσχυση του ελέγχου τους από τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα και της κερδοφορίας τους.

Οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τη νέα ΚΑΠ. Με την οργάνωσή τους θα αντιπαλέψουν την επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τα κέρδη, τον οποίο υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ».

Ενισχύονται τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Το πρωί της Παρασκευής, αγρότες από το μπλόκο Αργους Ορεστικού προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στην Καστοριά, στο ύψος του κόμβου του Αργους. Στο πλευρό τους είχαν και εργαζόμενους και βιοπαλαιστές μαγαζάτορες που με την παρουσία τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Καστοριάς, που την περασμένη Τετάρτη είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες ενισχύεται με νέα τρακτέρ το μπλόκο της Κοζάνης, ενώ νέο μπλόκο στήθηκε μέσα στη βδομάδα στη Νεάπολη του δήμου Βοΐου Κοζάνης. Την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία σωματείων και φορέων της Εορδαίας πραγματοποίησε επίσκεψη συμπαράστασης στο μπλόκο Αμυνταίου. Την αντιπροσωπεία απάρτιζαν μέλη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και της Ομάδας Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος ΟΓΕ). Ακόμα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη στους Πύργους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εορδαίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου στην Ανατολική Εορδαία και τη Λεκάνη της Βεγορίτιδας για να οργανώσουν την πάλη τους.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε Στερεά και Εύβοια

Σε Στερεά και Εύβοια έχουν στηθεί μπλόκα στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Λιβαδειάς και στο ύψος της Τιθορέας, στην Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Πελασγίας, στον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου στο ύψος του οικισμού Παλιούρι Μακρακώμης, καθώς και στον κόμβο της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια. Επίσης, συγκεντρωμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στον κόμβο των Βαγίων στη Βοιωτία, στον Δρούγο του Δομοκού, ενώ διεργασίες για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις γίνονται και ανάμεσα στους αγρότες του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού και στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα.

Πολύμορφη δράση αναπτύσσουν και οι αγρότες στο μπλόκο της Πελασγίας, που την Παρασκευή διέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Στυλίδας. Το Σάββατο 19/2, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε άνοιγμα των διοδίων της Μαυρομαντήλας και την Κυριακή, στις 12 μ., σε διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Πελασγίας.

Στη Βοιωτία, οι αγρότες του μπλόκου έξω από τη Λιβαδειά προχωρούν καθημερινά σε συμβολικούς αποκλεισμούς της κυκλοφορίας, ενώ την Παρασκευή συμμετείχαν στη συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων στο κέντρο της Λιβαδειάς. Επίσης, το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., αντιπροσωπείες μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λιβαδειά.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ιστιαίας θα προχωρήσουν οι ρετσινάδες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη στις 10 π.μ., δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Στοχεύουν σε αποκλεισμούς δρόμων στη Μεσσηνία

Συνεχείς περιοδείες στα χωριά πραγματοποιούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, που έχουν στήσει μπλόκο στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ και στο Σουληνάρι, αντίστοιχα, με σκοπό, όπως τονίζουν, να ενημερωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δυναμώσουν την πάλη τους. Μετά και τη μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης στην Καλαμάτα, υπάρχει ενθουσιασμός. Ετσι το Σάββατο 19/2 και στα δύο μπλόκα θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις και εν συνεχεία εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κόρινθο, την Παρασκευή, προχώρησαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους.

Στο μπλόκο στα Ξηροκάμπια της Λακωνίας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι προχώρησαν την Παρασκευή σε μαζική περιοδεία - εξόρμηση στην κωμόπολη, ενημερώνοντας τον λαό για τα αιτήματά τους, καλώντας και σε συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Το Σάββατο θα γίνει νέα συγκέντρωση ενημέρωσης στο μπλόκο, με σκοπό την κλιμάκωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων από κοινού με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο 19 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7 μ.μ. στο μπλόκο της Μαραθιάς στην Ηλεία, όπου τη στήριξη και συμμετοχή τους έχουν ήδη δηλώσει το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, ενώ πλατύ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται στους αγροτοκτηνοτρόφους όλου του νομού.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πάρκο «Ξυστρή» στον Πύργο στις 11.30 π.μ., με σκοπό να εκφραστεί η διαμαρτυρία των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις περιοχές που θίγονται λόγω της διεκδίκησης 20.000 στρεμμάτων γης από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων με χρυσόβουλα της Οθωμανικής περιόδου. Για το ίδιο θέμα έχει εξαγγελθεί συγκέντρωση στον κόμβο Καράτουλα, τη μέρα συζήτησης σχετικής Ερώτησης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ακλόνητοι στην Αιτωλοακαρνανία

Μάχη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το μπλόκο στο Χαλίκι δίνει η εκεί Επιτροπή, που πραγματοποιεί καθημερινές συγκεντρώσεις αλλά και ενημερώσεις με κλιμάκια στα χωριά. Τον δικό τους καθημερινό αγώνα δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αιγιάλεια, στο μπλόκο της γέφυρας Μεγανίτη, εδώ και σχεδόν δύο βδομάδες. Για την Κυριακή, προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο μπλόκο, όπου καλούνται να πάρουν μέρος μαζικά οι παραγωγοί αλλά και κάθε φορέας που θέλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέες δράσεις αποφάσισαν οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, που βρίσκονται στο μπλόκο της Κολόνας στην είσοδο του Ληξουρίου. Την Κυριακή 20 Φλεβάρη, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο μπλόκο και συγκέντρωση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, θα διαδηλώσουν με τρακτέρ και οχήματα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους τους και κάθε εργατικό, λαϊκό φορέα να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ενημέρωσης στο μπλόκο στις 8.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει εκδήλωση αλληλεγγύης.

Τη δράση του κλιμακώνει με αποκλεισμούς του κόμβου στο μπλόκο της Λούμπας, στην είσοδο της πόλης, και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί σε συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια, στην Κέρκυρα, όπου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Στην Κρήτη

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, που έχουν στήσει μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, προχώρησαν την Παρασκευή σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χανίων ενάντια στην τραγική κατάσταση του συστήματος Υγείας, ενώ την Κυριακή στη 1 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο μπλόκο, με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και μαζικών φορέων.

Στο Ηράκλειο, το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με παρέμβαση την Κυριακή με τρακτέρ στον κόμβο των Πραιτωρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ