Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαράδεκτες προτάσεις γενίκευσης της ιδιωτικής Παράλληλης Στήριξης

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» με αφορμή τις προτάσεις του ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλου

«Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κυμπουρόπουλου, που ως λαγός κάνει προτάσεις (!) προς την κυβέρνηση για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) αναφορικά με τις προτάσεις του ευρωβουλευτή για την Παράλληλη Στήριξη.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κυμπουρόπουλος είχε την Παρασκευή συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και αναφορικά με την Παράλληλη Στήριξη συζήτησαν για το φαινόμενο των διαρκών κενών, που σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή «δεν μπορούν να καλυφθούν, εξαιτίας της μη προσέλευσης εκπαιδευτικών» (!) και όχι λόγω των ελάχιστων διορισμών σε σχέση με τις ανάγκες, που κάνει η κυβέρνηση. Ο Στ. Κυμπουρόπουλος πρότεινε «να δοθεί στους γονείς η δυνατότητα υπόδειξης συγκεκριμένου ατόμου προς το σχολείο, στις περιπτώσεις που έχουν ήδη βρει, και έτσι να αποφεύγεται η ύπαρξη κενών», κάτι που η υφυπουργός είδε θετικά. Ουσιαστικά με αυτήν την πρόταση ρίχνει το βάρος στους γονείς να καλύψουν με ιδιωτικές Παράλληλες Στηρίξεις τα τεράστια κενά που αφήνει η κυβερνητική πολιτική.

Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 3699/2008 προβλέφθηκε η πρόσληψη ιδιώτη στο δημόσιο γενικό σχολείο, με επιβάρυνση του γονιού, και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο 4186 επέκτεινε την πρόσληψη ιδιώτη ειδικού βοηθού και σχολικού νοσηλευτή στα Ειδικά Σχολεία. «Οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή σηματοδοτούν τη στόχευση της κυβέρνησης για παραπέρα βάθεμα αυτών των πολιτικών επιλογών», σημειώνει η ΑΣΕ και προσθέτει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παράλληλης Στήριξης μέσω της μετατροπής σε ιδιωτικοποιημένη "υπηρεσία" με επιχορηγούμενα voucher».

Η ΑΣΕ θυμίζει ακόμα ότι όλοι οι ειδικοί παιδαγωγοί στην Παράλληλη Στήριξη είναι αναπληρωτές, οι προσλήψεις είναι πάντα λιγότερες από τις ανάγκες και γίνονται σταδιακά, ακόμα και μέχρι τον Μάρτη (!), αφήνοντας πολλά παιδιά για μήνες χωρίς στήριξη, ενώ ειδικά φέτος οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη είναι τουλάχιστον 1.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι και τουλάχιστον 50% λιγότερες από τις διαγνώσεις. Επίσης ότι «ειδικά τη φετινή χρονιά, με προφορική εντολή του υπουργείου Παιδείας, τοποθετήθηκαν μέχρι 2 εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης ανά σχολείο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διαγνώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της βαθιά αντιεκπαιδευτικής οδηγίας είναι σε σχολεία με 5, 6 ή 7 διαγνώσεις να υπάρχουν μόνο 2 εκπαιδευτικοί που μοιράζονται σε πολλούς μαθητές, με αρνητικές συνέπειες στην ίδια την παιδαγωγική διαδικασία, στα ίδια τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη».

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται», σχολιάζει η ΑΣΕ και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, θεσμοθέτηση σαφούς και ξεκάθαρου εργασιακού πλαισίου για τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την πρόσληψη ιδιώτη βοηθού και σχολικού νοσηλευτή από τους γονείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ