Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προχωρούν τα έργα στην Ακρόπολη

Το συνοπτικό απολογισμό του έργου της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως το 2001 παρουσίασε (20/2) ο καθηγητής, Χαράλαμπος Μπούρας, μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στα πλαίσια καθιερωμένης εκδήλωσης των «Φίλων Ακρόπολης».

Ο ομιλητής σημείωσε πως «το 2001 εφαρμόστηκαν παλαιότερες ιδέες και μελέτες. Ηταν παραγωγικός χρόνος. Εγινε καθοριστικής σημασίας ερευνητική εργασία για το πολυτιμότερο και πιο ευαίσθητο μνημείο της Ακρόπολης, για τη δυτική φειδιακή ζωφόρο του Παρθενώνα». Η ζωφόρος από το 1993 συντηρείται στο εργαστήριο (στεγάζεται στο μουσείο της Ακρόπολης), για να «θεραπευτεί» από τις παλιές άστοχες συντηρήσεις και τη μόλυνση. Η ζωφόρος - μνημείο μέγιστης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας - «θα αποτελέσει το υπ' αριθμόν ένα έκθεμα» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ο καθαρισμός του (χρήση ακτίνων λέιζερ) θα κριθεί από το ΚΑΣ βάσει των αποτελεσμάτων σχετικού ερευνητικού προγράμματος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν πέρσι, σε ημερίδα στο ΥΠΠΟ.

Σήμερα στον Παρθενώνα εκτελούνται τρία μεγάλα έργα και ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Στον πρόναο εκτελείται το αναστηλωτικό πρόγραμμα του Μ. Κορρέ, αλλά με πολύμηνη καθυστέρηση λόγω της χρονοβόρας κατασκευής και συμπλήρωσης δύο δωρικών κιονοκράνων και απρόβλεπτων προβλημάτων με τη διάλυση του τελευταίου από αριστερά κίονα. Στον οπισθόναο προχωρά η μελέτη του αναστηλωτή Π. Κουφόπουλου, με αποκατάσταση των επιστυλίων και των κιονοκράνων, τοποθέτηση αντιγράφων της ζωφόρου και επανατοποθέτηση όλων των μελών.

Το τρίτο μεγάλο πρόγραμμα αφορά στη βόρεια πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα στατικά προβλήματα από τις αναστηλώσεις του Μπαλάνου (δεκαετία του '30). Το 2001 ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα συνδυασμού των λιθοπλίνθων για την αποκατάσταση του νότιου τοίχου του σηκού.

Στα Προπύλαια αποκαταστάθηκε η νοτιοανατολική γωνία του κεντρικού κτιρίου και η στερέωση του κεντρικού υπέρθυρου. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης αποσυναρμολογήθηκε για να συντηρηθεί. Η Επιτροπή ασχολήθηκε με μερικά ανεκτέλεστα, επί χρόνια, προγράμματα για το Ερεχθείο. Τέλος, ο Χ. Μπούρας υπογράμμισε τη σημασία της 5ης διεθνούς συνάντησης για τα έργα στην Ακρόπολη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη. Με τη συνάντηση αυτή ελπίζεται να ανταλλαγούν χρήσιμες απόψεις για την πορεία των έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ