Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ν.
Υπερασπίζουν τις συμβάσεις και διεκδικούν

Εξώδικο της ΠΕΜΕΝ στις εφοπλιστικές ενώσεις

Στα δικά τους χέρια παίρνουν οι μηχανικοί την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Δίνουν, παράλληλα τη δική τους απάντηση στους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που, ελέω του ν.330 και με νόθες διαδικασίες, έχουν καταλάβει την πλειοψηφία της ΠΝΟ και έχουν βγάλει κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα στο «σφυρί», οδηγώντας ταυτόχρονα στον εκφυλισμό τις Συλλογικές Συμβάσεις. Χτες, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού έστειλε εξώδικο προς όλες τις εφοπλιστικές Ενώσεις και τα συναρμόδια υπουργεία, με το οποίο απαιτεί ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την άμεση υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με το εξώδικο η ΠΕΜΕΝ παρουσιάζει το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι μηχανικοί, το οποίο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας και απογυμνώνει πλήρως τους εργατοπατέρες της ΠΝΟ, οι οποίοι έσπευσαν με συνοπτικές διαδικασίες να υπογράψουν με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών μία κατάπτυστη συμφωνία για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, η οποία το μόνο που περιέχει είναι ένα εξευτελιστικό ποσοστό αύξησης στους μισθούς...5%!

Στο εξώδικο της ΠΕΜΕΝ σημειώνεται η σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος θεμελιωδών κατακτήσεων τόσο των μηχανικών όσο και γενικότερα των ναυτεργατών. Επισημαίνεται ότι ταυτόχρονα με την επίθεση αυτή ενισχύεται το «νεοαποικιοκρατικό» θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μείωση της φορολογίας των πλοίων κατά 71% και με μια σειρά νόμους όπως αυτός για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και αυτόν για τις «ναυτιλιακές εταιρίες» διευρύνει την εφοπλιστική ασυδοσία και τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. «Αγωνιζόμαστε - συνεχίζει - για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής, για την κατάργηση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για την ανάπτυξη της ναυτιλίας με ελληνική σημαία πλοία, με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ναυτεργατών στο ΝΑΤ».

Η ΠΕΜΕΝ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αύξηση των βασικών μισθών, επιδομάτων και κάθε είδους αποδοχών κατά 15%. Για την απασχόληση απαιτεί την καθιέρωση διπλών πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες επιβατικών πλοίων, με συνεχή απασχόληση και σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 μέρα μέσα 1 μέρα ξεκούραση εκτός πλοίου με πλήρεις αποδοχές σε ετήσια βάση. Εφαρμογή και τήρηση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης και αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες που τα παραβιάζουν, κατάργηση των διμερών συμβάσεων και ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης που έγιναν με βάση τις διατάξεις του αποικιακού νόμου 2687/53. Εφαρμογή του άρθρου 83 του ΚΙΝΔ για ίση αμοιβή για ίση εργασία. Απαιτεί ακόμα την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που αίρει το καμποτάζ, μείωση του χρόνου εργασίας με την εφαρμογή 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Επίσης, καταδικάζει «τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης» και απαιτεί την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, διπλασιασμό των εφ' άπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ