Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσέλκυσε το ενδιαφέρον η ημερίδα για τις «Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης»

MotionTeam

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του λογοτεχνικού κόσμου της πόλης βρέθηκε η ημερίδα με θέμα «Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης» που οργάνωσε η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.

Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τους λογοτέχνες της πόλης, οι οποίοι παραβρέθηκαν μαζικά και πολλοί από αυτούς παρενέβησαν μιλώντας για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε η τοπική λογοτεχνία, αλλά και για τον ρόλο των λογοτεχνών, τη σχέση τους με την κοινωνική πραγματικότητα. Για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, για τη σχέση της λογοτεχνικής έμπνευσης με την πόλη και τη ζωή της.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις έγινε ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, των εργατικών αγώνων, της Αντίστασης, της αντιπολεμικής και αντιφασιστικής δράσης, μέσα από τα ίχνη της λογοτεχνικής δραστηριότητας της πόλης, μέσα από τις λογοτεχνικές παρέες, τα περιοδικά, τα έργα και τις μελέτες. Ενα ταξίδι που, όπως αναδείχθηκε, συνεχίζεται στο σήμερα μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο που υπάρχει.

Η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για την «επίδραση των κοινωνικών συνθηκών στη ζωή και το έργο του λογοτέχνη». Ανέδειξε ότι «ο λογοτέχνης, όπως κάθε καλλιτέχνης, εκφράζει με το δικό του ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο την αντικειμενική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη διαλεκτική - υλιστική προσέγγιση, η κοινωνία δεν είναι ενιαία από την άποψη των συμφερόντων, είναι χωρισμένη σε τάξεις, επομένως και η λογοτεχνία, όπως και τα άλλα είδη Τέχνης, αντανακλά αυτήν την πραγματικότητα με τον δικό της, ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης, με τη χρησιμοποίηση μυθοπλασίας, εικόνων, ένα είδος πρακτικής - πνευματικής αντίληψης του κόσμου, που μορφοποιείται με λέξεις και γι' αυτό απευθύνεται πιο άμεσα στη νόηση. Επομένως, η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να επιδράσει περισσότερο από τα άλλα είδη Τέχνης στην κοινωνική δραστηριοποίηση, καθώς και στην ταξική και πολιτική συνείδηση».


MotionTeam

Η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην «ιστορία της λογοτεχνίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι φωνές των λογοτεχνών της πόλης είναι ηχηρές και ταξιδεύουν σε ποικίλα μονοπάτια: Την ποίηση, το ιστορικό μυθιστόρημα, το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, το διήγημα, τον μύθο και τον σύγχρονο προβληματισμό. Σε κάθε προσπάθεια, επιβεβαιώνεται πως το λογοτεχνικό έργο γεννιέται μέσα στην κοινωνία, δέχεται την επίδρασή της και είναι δυνατό να την αλλάξει. Η επιδραστική δύναμη της λογοτεχνίας και της Τέχνης, γενικότερα, ανοίγει δρόμους που μπορεί ο λογοτέχνης να μην είχε φανταστεί, αλλά αξίζει να τους γνωρίσει».

Ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», μίλησε για την «κατάσταση στις εκδόσεις σήμερα». Ανέδειξε ότι η καπιταλιστική οικονομία και παραγωγή είναι εχθρική απέναντι στην ανάπτυξη της Τέχνης γενικά, της λογοτεχνίας ειδικότερα αλλά και στους ίδιους τους δημιουργούς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασφυκτιούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον για δημιουργία. Οπως είπε, «η λογοτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα το οποίο θα διατεθεί στον καταναλωτή - αναγνώστη μέσω του μηχανισμού της αγοράς. Απαιτεί δηλαδή τον επενδυτή χρηματοδότη, ο οποίος με τα δικά του κριτήρια θα επιλέξει τι θα χρηματοδοτήσει, συνυπολογίζοντας την οικονομική αποδοτικότητα του εγχειρήματος».

Ακόμα, τιμώντας τα 50 χρόνια της «Σύγχρονης Εποχής», ανακοίνωσε ένα κάλεσμα - πρόσκληση συγγραφής λογοτεχνικού έργου το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρεμβάσεις από πολλούς λογοτέχνες

Στη συνέχεια παρεμβάσεις έκαναν οι λογοτέχνες της πόλης: Βαγγέλης Τασιόπουλος, πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ατζακάς, Γιάννης Βρεττός, Χριστίνα Γεωργιάδου, Γιώργος Γκόζης, ταμίας της Ενωσης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καριζώνη, Θωμάς Κοροβίνης, Ηλίας Κουτσούκος, Χλόη Κουτσουμπέλη, αντιπρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Λαζαρίδης, Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Δήμητρα Μήττα, Τόλης Νικηφόρου, Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη, Χρυσούλα Παπακυριάκου, Μαρία Πολίτου, Θανάσης Τριαρίδης, Ελένη Τζήκα, Ρία Φελεκίδου.

Ανάμεσα στους πολλούς ακόμη λογοτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση διακρίναμε τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Νίκο Δαββέτα, τον Σίμο Οφλίδη, την Λένα Καλαϊτζή - Οφλίδη και τον Αγγελή Μαριανό.

Ολοι τους έδωσαν συγχαρητήρια στην ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την εξαιρετικά σπουδαία, όπως τη χαρακτήρισαν, εκδήλωση και ευχήθηκαν να δοθεί συνέχεια με νέες πρωτοβουλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα λογοτεχνικά έργα αντανακλούν τις κοινωνικές συνθήκες και αντιθέσεις (2022-03-05 00:00:00.0)
Κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ (2019-12-28 00:00:00.0)
Τα πανανθρώπινα ιδανικά μας μπορούν να εμπνεύσουν τους σύγχρονους δημιουργούς (2018-12-18 00:00:00.0)
Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα προϋπαντά το Συνέδριο για τη λογοτεχνία (2018-11-10 00:00:00.0)
Λογοτεχνία και νέοι (2000-03-27 00:00:00.0)
H λογοτεχνία στη... Θεσσαλονίκη (1997-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ