Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Μεταδίδεται» και στην Ιαπωνία η συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα

Αξιοποίηση διαφόρων «εναλλακτικών», με βάση την εμπειρία του ΝΑΤΟ, συστήνει ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Αμπε

Καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία οξύνει παραπέρα τη συνολικότερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, με προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο, οι ολοένα και αυξανόμενες «προειδοποιήσεις» και διεργασίες για μεγαλύτερη διάδοση και «ετοιμότητα» των πυρηνικών οπλοστασίων μεταφέρονται και στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ετσι, την Κυριακή, την ίδια μέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας, «εξαιτίας των επιθετικών δηλώσεων του ΝΑΤΟ», ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε είπε ανοιχτά πως «αν και η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης Πυρηνικών και έχει τις τρεις αρχές "κατά των πυρηνικών" (σ.σ. κατά της παραγωγής, κατοχής και φιλοξενίας τους στην επικράτειά της) δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα ως ταμπού σε μια συζήτηση για το πώς ο κόσμος θα διατηρηθεί ασφαλής». Μάλιστα, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό εναντίωσης της ιαπωνικής κοινής γνώμης στη χρήση πυρηνικών (με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία από την εγκληματική ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ο Αμπε είπε ότι «η Ιαπωνία μπορεί να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές», ενώ αναφερόμενος στο πώς το ΝΑΤΟ οργανώνει τη διασφάλιση πυρηνικού οπλοστασίου μεταξύ όλων των μελών του είπε ότι «πολλοί δεν ξέρουν γι' αυτό το σύστημα». Κλιμακώνοντας δε την πρόκληση, χαρακτήρισε σημαντικό η χώρα να εξακολουθήσει... να δρα για την κατάργηση των πυρηνικών, «αλλά όταν μιλάμε για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων νομίζω ότι πρέπει να διεξαγάγουμε συζητήσεις με πολλές επιλογές».

Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του Αμπε και για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν. Την ώρα που οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, αναβαθμίζουν πολύμορφα τις σχέσεις τους με την Ταϊπέι και ενισχύουν τις σχετικές «προειδοποιήσεις» απέναντι στην Κίνα, ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός, σε ρόλο «λαγού», τις καλεί να αλλάξουν την τακτική της... «στρατηγικής ασάφειας» (σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν αν η Ταϊπέι δεχτεί στρατιωτική επίθεση από την Κίνα), προσθέτοντας ότι «ο λαός της Ταϊβάν μοιράζεται τις οικουμενικές μας αξίες, άρα νομίζω ότι οι ΗΠΑ πρέπει σθεναρά να εγκαταλείψουν αυτήν την ασάφεια».

Από τη μεριά του, ο σημερινός πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα (του οποίου η εκλογική περιφέρεια είναι η Χιροσίμα και διαδέχτηκε τον Αμπε στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος), περιορίστηκε χτες να δηλώσει πως μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει «επειδή υπάρχουν οι 3 αρχές», χωρίς όμως να θίξει αν αυτές πρέπει να διατηρηθούν...

Ξανά εκτόξευση της Β. Κορέας και «περαντζάδα» των ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε νέα εκτόξευση, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αναφέρουν ότι αυτή αφορούσε σε «βαλλιστικό πύραυλο». Το Τόκιο ανέφερε ότι με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε, ο πύραυλος μπορεί να πέταξε έως και 600 χιλιόμετρα μακριά. Σχολίασε ότι «αυτή η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ενώ η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το να εκμεταλλεύεται η Βόρεια Κορέα αυτήν την κατάσταση, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ανεχθούμε». Στη δε Σεούλ (όπου στις 9 Μάρτη γίνονται προεδρικές εκλογές) υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να θεωρήσει την ουκρανική κρίση ως «ευκαιρία για μια δική της πρόκληση».

Από τη μεριά της, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για δοκιμή «μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη δορυφόρου αναγνώρισης».

Αναλυτές της Δύσης εκτιμούν ότι η ανάπτυξη αναγνωριστικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί κάλυψη για τη δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πρακτικά η ίδια. Ακόμα, πυκνώνουν δυτικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στη βορειοκορεατική περιφέρεια αναπτύσσονται υποδομές για να φιλοξενηθούν βάσεις για διηπειρωτικούς πυραύλους, όπως στην Τσαγκάνγκ, 25 χλμ. από τη μεθόριο με την Κίνα.

Τέλος, «ένταση» καταγράφηκε ξανά και στα Στενά της Ταϊβάν που διέσχισε και πάλι αμερικανικό πολεμικό πλοίο, σε μια ακόμα - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - «επιχείρηση ρουτίνας».

Η διέλευση του αντιτορπιλικού «USS Ralph Johnson» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου που τη χαρακτήρισε «προκλητική». Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν κινήσεις για να ενθαρρύνουν τις δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Αυτό είναι υποκριτικό και ανώφελο», είπε ανώτατο στέλεχος του κινεζικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ