Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στο Λονδίνο
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στο Λονδίνο
Με συγκέντρωση στην Tavistock Square και πορεία στα γραφεία του συνταξιοδοτικού ταμείου USS και στις τράπεζες στο City του Λονδίνου, την οποία οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων των πανεπιστημιακών UCU από την περιοχή του Λονδίνου (London Region), έκλεισε την Τρίτη 22/2 η δεύτερη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια.

Αυτήν τη βδομάδα, στα σωματεία που απεργούν για το θέμα του συνταξιοδοτικού ταμείου USS προστέθηκαν και όσα απεργούν για αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα. Το πρόγραμμα για την τρέχουσα βδομάδα περιλαμβάνει τριήμερη απεργία μέχρι αύριο Τετάρτη, που είναι ταυτόχρονα και μέρα πανεθνικής φοιτητικής απεργίας από την Ενωση Φοιτητών της Βρετανίας (National Union of Students - NUS), οπότε και θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις με πανεθνικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο.

Στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης κατέφτασαν απεργοί από απεργιακές φρουρές (picket lines) διαφόρων πανεπιστημίων του Λονδίνου, για να μοιραστούν την εμπειρία τους από τις μέρες της απεργίας, τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση και τα όσα αντιμετωπίζουν.

Σε ανταπόκριση που ήρθε στον «Ριζοσπάστη» από το Λονδίνο επισημαίνεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αντώνη Κ., τελειόφοιτου διδακτορικού φοιτητή, που αποτελεί... προσωποποίηση της ελαστικής, «ευέλικτης» και επισφαλούς εργασίας.

Για να βγάλει τα έξοδά του, ο Αντώνης εργάζεται αυτό το εξάμηνο ως ωρομίσθιος (με σύμβαση ορισμένων εβδομάδων και ωρών), καλύπτοντας εκπαιδευτικά κενά σε τέσσερα πανεπιστήμια του Λονδίνου! Τα εισοδήματά του δεν του επιτρέπουν να μετακομίσει στο Λονδίνο και αναγκάζεται να μετακινείται κάθε μέρα από την περιφέρεια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των χρημάτων που βγάζει από την εργασία του - η οποία, σημειωτέον, είναι χαμηλότερα αμειβόμενη σε σχέση με αυτή του μόνιμου προσωπικού - να φεύγει στα πανάκριβα εισιτήρια των τρένων (50 λίρες τη μέρα στην καλύτερη, με εκπτωτική κάρτα!). Επιπλέον, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται τον Γενάρη, από ορισμένα πανεπιστήμια θα πληρωθεί για πρώτη φορά τον Μάρτη. Αυτές οι δυσκολίες δεν τον εμποδίζουν όμως να δηλώνει με περηφάνια απεργός, δείχνοντας στον χώρο τα πανό των σωματείων και από τα τέσσερα πανεπιστήμια όπου εργάζεται!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βούλιαξε» η Σούδα από αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία (2023-10-18 00:00:00.0)
Μαζική 24ωρη απεργία στο λονδρέζικο μετρό (2022-06-07 00:00:00.0)
Πλούσια εμπειρία από την κοινή δράση με τις ταξικές δυνάμεις (2010-04-18 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια (2010-03-25 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ν. Ιωνίας (2002-12-03 00:00:00.0)
Απεργία για σύμβαση εργασίας (2000-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ