Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών!»

Συγκεντρώσεις την Τρίτη 8 Μάρτη σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., πλατεία Αγ. Σοφίας) και άλλες πόλεις

Μεγάλο σταθμό της πάλης της εργαζόμενης γυναίκας και όλου του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, θα αποτελέσουν οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σωματεία και φορείς την Τρίτη 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενώ στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία ήδη η ΟΓΕ δίνει στις κινητοποιήσεις αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, με κεντρική διεκδίκηση την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια.

«Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία», τονίζει η ΟΓΕ σε δελτίο Τύπου και προσθέτει: «Εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, καθώς η όξυνση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και αυτό της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.ά. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

«Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών"», καταλήγει η ΟΓΕ.

Η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς δυναμώνουν τον αγώνα και διεκδικούν: Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλεί και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.«Το αγωνιστικό μήνυμα ανδρών και γυναικών στην κοινή πάλη για τη γυναικεία χειραφέτηση, για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην οικογένεια, για μισθούς, συντάξεις, μόρφωση, υγεία, ασφάλιση, δουλειά με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα, δεν μπορεί παρά να είναι δεμένο με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Η ίδια αιτία που γεννά τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά ευθύνεται ταυτόχρονα για την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, για την πολύμορφη βία με την οποία έρχονται αντιμέτωπες. Το ίδιο το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που στηρίζει η πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, και οπλίζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για να δολοφονούν λαούς, ευθύνεται για το γεγονός ότι καθημερινά συνθλίβονται στις μυλόπετρες του κέρδους οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Ανάλογο κάλεσμα έχει απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) μαζί με σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία προς την κινητοποίηση προγραμματίζονται παρεμβάσεις με συσκέψεις, περιοδείες, συζητήσεις σε χώρους δουλειάς όπου πλειοψηφούν οι εργαζόμενες γυναίκες, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και εκδηλώσεις που οργανώνουν τα σωματεία, όπως αυτή του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας σήμερα στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Συγκεντρώσεις επίσης οργανώνονται: Στην Πάτρα στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο συγκέντρωση - συναυλία στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Χαλκίδα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Πρωτοβουλίες σωματείων, Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Η Ομάδα Τεχνικών της ΟΓΕ προχωρά σε κοινή σύσκεψη με τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, τους Συλλόγους υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ