Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Μοχλός για νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Την άμεση επίλυση του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού προβλήματος απαιτούν οι Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκθεσή της μέμφεται την κυβέρνηση πως δεν έκανε τίποτε το 2001 αν και υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και για τη λήψη νέων μέτρων στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποιείται η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής για το 2001, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί από την πλευρά της τα αντιδραστικά αυτά πορίσματα για να δικαιολογήσει τις δικές της αντιλαϊκές επιλογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), περιλαμβάνονται και αποσπάσματα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται ειδικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, δε σημειώθηκε καμιά πρόοδος κατά το 2001 και ζητείται η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος». Αναφορά στο Ασφαλιστικό υπάρχει και στον επίλογο της έκθεσης, όπου επισημαίνεται: «Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια. Την ανάγκη συνέχισης των θετικών αποτελεσμάτων στα δημόσια οικονομικά με έμφαση στην επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους και την άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού...».

Δεν είναι όμως το μοναδικό σημείο για το οποίο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί νέες παρεμβάσεις σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην αγορά εργασίας, με στόχο - όπως αναφέρεται -την αντιμετώπιση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων. Στη λογική αυτή συνδέει τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας με τη λειτουργία των αγορών και το μη ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με το δυσμενές φορολογικό καθεστώς των εταιριών... Στο σημείο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει και αυτή το λιθαράκι της για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο 2002, σε πιο ακραίες αντιλαϊκές θέσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα είναι από τα αντιλαϊκότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έκθεση ζητά επίσης λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους που αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Και οι επισημάνσεις αυτές γίνονται όταν από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στο ίδιο μήκος κύματος χαιρετίζεται το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», με το οποίο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, προωθείται η πλήρης χρηματοπιστωτική διαφάνεια στα επενδυτικά κεφάλαια, ορίζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα κεφάλαια υψηλού κινδύνου, ενώ καθορίζονται ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ