Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πανέτοιμος για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Eurokinissi

Την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο σηματοδότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του χτες βράδυ στον τ/σ «Alpha».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη την αποστολή οπλισμού, από πλευράς της κυβέρνησης (χιλιάδες τυφέκια εφόδου, εκατοντάδες αντιαρματικά κ.λπ.), τον οποίο έσπευσε να παρουσιάσει ως «αμυντικό υλικό», με το επιχείρημα ότι η Ουκρανία δέχεται επίθεση. Στο ίδιο τέμπο, ενώ από τη μια έλεγε ότι «δεν τίθεται θέμα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων σε αυτόν τον πόλεμο», από την άλλη σημείωνε - ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές γειτονικές με την Ουκρανία χώρες - πως «αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ φυσικά και θα το κάνουμε, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί ακόμα»...

Ως προς το «εθνικό» τάχα υπόβαθρο, έβαλε το ψευτοδίλημμα «με ποιο ηθικό δικαίωμα θα ζητάγαμε υποστήριξη σε ανάλογη περίπτωση για εμάς. Στείλαμε ένα σήμα ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας», πρόσθεσε, αξιοποιώντας τη συγκυρία για να ισχυριστεί ότι πλέον σήμερα «λογικές αποστρατιωτικοποίησης όπως αυτή που ακούγεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, δεν ισχύουν». «Να είμαστε με τους συμμάχους μας που πάντα μας στήριξαν», επέμεινε, «ξεχνώντας» Κύπρο, Ιμια, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, όπως απλώνεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, και καθώς μεθοδεύονται διευθετήσεις που θα διασφαλίσουν τη συνοχή στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θα ανοίξουν δρόμο για μπίζνες, δήλωσε ανοικτός για συνάντηση με τον Ερντογάν, εντείνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι στις πρόσφατες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα έγινε η σχετική προεργασία. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα διευκόλυνε μια αποκλιμάκωση της έντασης. «Υπάρχει ήδη θετική ατζέντα για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί σε Ενέργεια, Τουρισμό, Περιβάλλον. Υπάρχει θετική ατζέντα να συζητήσουμε, χωρίς να μπαίνουμε σε μια ρητορική έντασης για τις μεγάλες μας διαφορές», πρόσθεσε δείχνοντας ως βασικό μονοπάτι συνεννόησης τις μπίζνες του κεφαλαίου, στο όνομα των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Παραδέχτηκε ότι το τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί είναι βαρύ από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, λέγοντας πως «η επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας θα έχει συνέπειες και στην πατρίδα μας, συνέπειες στον τουρισμό, στο εμπόριο», με τον λαό φυσικά να πληρώνει το μάρμαρο. Αντέτεινε, ωστόσο, δείχνοντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο ότι κατέστησε τη χώρα «ενεργειακό κόμβο στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι».

Καθώς βέβαια ο λαός δεν έχει τίποτε να περιμένει από αυτό, όπως φαίνεται ήδη από τις ανατιμήσεις, έσπευσε να χαρακτηρίσει την ακρίβεια παγκόσμιο φαινόμενο, με συνέπειες και για την Ελλάδα. Αντέτεινε πως «ό,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία», ξαναβάζοντας φυσικά μπροστά το δημοσιονομικό πλαίσιο, παραπέμποντας σε κάποιες επιδοτήσεις λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, «πολιτικές στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος» με μείωση των φόρων, που βέβαια αφορά πρώτα και κύρια τα υψηλότερα εισοδήματα. Παρέπεμψε και σε κάποια «ευρωπαϊκή γραμμή Αμυνας», τόσο θολή και ασαφή που και ο ίδιος δεν μπόρεσε να καθορίσει «τι μορφή θα πάρει αυτή», αλλά θα αποτελεί τάχα «μια πρόσθετη στήριξη».

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1 Μάη, χωρίς να καθορίσει πόσο θα είναι, καθώς, όπως είπε, κάνουν ...«μελέτη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας», άρα των επιχειρηματικών ομίλων. Εταξε και μια «έκτακτη ενίσχυση» για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ολα αυτά βέβαια, αν και είναι μέτρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, μπαίνουν υπό την αίρεση των εξελίξεων, όπως άφησε να εννοηθεί.

Εξάλλου, συνέχισε τις διαβεβαιώσεις στα «αρπακτικά» της πράσινης Ενέργειας ότι βλέπει τις ΑΠΕ ως μονόδρομο, με το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, και με μείωση της «εξάρτησης» από το ρωσικό, με περισσότερο LNG, σταθμούς επαναεριοποίησης όπως αυτός στην Αλεξανδρούπολη «και άλλα σχέδια από επιχειρηματίες για νέους σταθμούς». Ταυτόχρονα απαξίωσε ξανά τον λιγνίτη, λέγοντας ότι «δεν είναι λύση στο πρόβλημα».

Τέλος, σε μισή ώρα συνέντευξη, κι ενώ οι θάνατοι συνεχίζονται κανονικά, βρήκε να πει μόλις 4 λέξεις για τον κορονοϊό, τύπου «Η πανδημία τελειώνει πια», ενώ απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές.

Γαργάρα η δράση των νεοναζί στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην απαντά για τη δράση ουκρανικών φασιστικών σχηματισμών, όπως το «Τάγμα Αζόφ» στην εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης, που απειλούν ανοιχτά τη ζωή και την ασφάλεια Ελλήνων πολιτών και ομογενών, αυτών δηλαδή που κατά τ' άλλα επικαλείται για να κλιμακώσει την εμπλοκή της στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ρωτήθηκε από τον «Ριζοσπάστη» αν η κυβέρνηση έχει σχηματισμένη εικόνα για δράση τέτοιων ομάδων και αν έχει κάνει παρέμβαση για την προστασία των ομογενών στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η απάντηση ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»: «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μεταφερθούν (σ.σ. σε ασφαλή περιοχή). Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά αυτή, με ασφαλή τρόπο, ανθρώπων μας από τη Μαριούπολη σε ασφαλή προορισμό», είπε. Σημειωτέον, η χτεσινή «αφωνία» της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια άρνησής της και τις προηγούμενες μέρες, όταν ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε στο ΥΠΕΞ, να πάρει καθαρά θέση και να καταγγείλει τη δράση των τέτοιων αποβρασμάτων. Αντ' αυτού, «ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση που έδωσαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου.

Θυμίζουμε, τις προηγούμενες μέρες και πριν ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και ομογενών από την περιοχή, το ίδιο το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη τους προειδοποιούσε ότι «υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο διάφορες ομάδες να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διέλευσή μας». Η επισήμανση αυτή ήρθε προς επικύρωση καταγγελιών όλο αυτό το διάστημα, ότι το «Τάγμα Αζόφ» χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας του τους κατοίκους της περιοχής, ενώ στοχοποιεί την ελληνική κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ