Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Στον αέρα τινάζονται μέρα με τη μέρα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές στην Ενέργεια, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο έδαφος της Ουκρανίας. Χτες, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Ενέργειας και στο Ελληνικό, σημειώθηκαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με την τιμή της μεγαβατώρας να ξεπερνά τα 300 ευρώ και ειδικότερα για την Ελλάδα να φτάνει τα 362, αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με χτες, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας το ανώτατο όριό της έφτασε στα 446,52 ευρώ.

Με το ποσοστό των μονάδων φυσικού αερίου να καλύπτει πλέον άνω του 50% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καθώς έχει μειωθεί η απόδοση των ΑΠΕ λόγω μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, όσο πιο πολύ παρατείνεται η περίοδος τέτοιων τιμών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το «τίμημα» που θα πληρώσουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα στους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται φυσικά για το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της «ενεργειακής μετάβασης», πολιτική που πυροδότησε τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που προϋπήρχαν και κλιμακώνονται πλέον και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η παραπάνω εικόνα ήταν αποτέλεσμα της ανάλογης εκρηκτικής αύξησης που κατέγραψε το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (εκεί διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά οι τιμές) όπου χτες απογευματινές ώρες Ελλάδος έφτανε τα 154 ευρώ, όταν μέσα στη μέρα είχε ξεπεράσει τα 175 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση έως και 36%.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο μπρεντ ξεπέρασε τα 110 δολάρια/βαρέλι φτάνοντας τα 112 και πολύ κοντά στα 110 δολάρια το αργό. Στο 1,9 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στην Αττική, ενώ από χτες οι κάτοικοι Δωδεκανήσων, Ευρυτανίας, Κυκλάδων πληρώνουν την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Φυσικά, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες, ενώ οι περισσότερες προβλέψεις αναφέρουν ότι σύντομα η τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ.

Με την κατάσταση στις τιμές της Ενέργειας να έχει «ξεφύγει» και το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην καταστροφική της ενεργειακή πολιτική που θέτει εκτός ενεργειακού μείγματος τον εγχώριο λιγνίτη για χάρη του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα, έστω και τώρα, αρνείται να καταργήσει τους φόρους στα καύσιμα και την Ενέργεια για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από το κύμα της ακρίβειας και αρκείται στην τροπολογία - κοροϊδία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία μπαίνει... «πλαφόν» (ρεπορτάζ σελίδα 17) στα κέρδη των εταιρειών που εμπλέκονται στη διακίνηση κι εμπορία πετρελαίου.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσπαθώντας να χρυσώσει στο χάπι στον λαό, για τις «επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά», έδινε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού» με «μέριμνα για τη διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων». «Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες, ώστε να αυξήσουμε την προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο», έλεγε. Για, δε, τους λογαριασμούς που έχουν χτυπήσει «κόκκινο», παρέπεμπε στα 2 δισ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση «για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ