Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Δεν κάνει ούτε ως ασπιρίνη για τα δεινά που βιώνει ο λαός

Eurokinissi

Ούτε για ασπιρίνη δεν κάνει η ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία βάζει ...«πλαφόν στο κέρδος», προβλέποντας ότι δεν επιτρέπεται «το κέρδος από την πώληση οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021», όταν η ακρίβεια έχει βάλει φωτιά σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τα όποια επιδόματα και ενισχύσεις μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν από τον λαό, που δεν μπορεί πια να καλύψει ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Είχε κατατεθεί με μορφή τροπολογίας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά επιτρέπονται οι ανατιμήσεις, ωστόσο απαγορεύονται οι ...«αθέμιτες» ανατιμήσεις. «Δεν βάζουμε διατίμηση, αλλά αποκτούμε ένα εργαλείο που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους», είπε και πρόσθεσε, προετοιμάζοντας τον λαό για τα χειρότερα, ότι «δεν λέει κανείς πως η έκρηξη των διεθνών τιμών καυσίμων δεν θα φτάσει και στους καταναλωτές και ότι οι τιμές θα πάψουν να αυξάνονται με αυτήν την τροπολογία».

Η τροπολογία αφορά εμπορεύματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, και η ισχύς της θα είναι μέχρι τις 30 Ιούνη.

Ο λαός πληρώνει ακριβά την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ο λαός πληρώνει όλο και πιο ακριβά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θύμισε πόσο έχουν στοιχίσει ήδη η «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και η απολιγνιτοποίηση, η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, που ήρθε να εκτινάξει ο πόλεμος. Υπενθύμισε ότι η ακρίβεια «υπάρχει στα τρόφιμα μετά την πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλει τι θα παραχθεί μέσα από την πολιτική των επιδοτήσεων», την αλλαγή χρήσης γης ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τη συγκέντρωση της γης σε ολοένα και πιο λίγα χέρια.

Πρόσθεσε ότι ο λαός πληρώνει πολύ ακριβά και το νέο κυνήγι των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που είναι εξοπλισμοί προς όφελος του ΝΑΤΟ και θα συνεχιστούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες όπως ζητάει η κυβέρνηση. Βέβαια την ίδια ώρα «από την άλλη μεριά δεν μπορεί λέει στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ή να μειωθεί ο ΦΠΑ, γιατί έτσι θα υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή».

Κι από πάνω η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ καλούν τον λαό να δεχτεί όλα αυτά τα μέτρα αδιαμαρτύρητα, γιατί αυτά αποτελούν το τίμημα «που πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Σαν δεν ντρέπεστε. Για ποια ελευθερία μιλάτε; Για την ελευθερία ο άλλος να είναι φτωχός, να είναι εξαθλιωμένους, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του; Αυτή είναι η ελευθερία; Για την ελευθερία να του τσακίζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα;».

Μπροστά σε όλα αυτά, συνέχισε, έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει μία τροπολογία για να βάλει πλαφόν «όχι στην ακρίβεια, αλλά στο κέρδος». Δηλαδή «η ακρίβεια θα τσακίζει, στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, το λαϊκό εισόδημα, όπου τα λαϊκά στρώματα δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Και από την άλλη μεριά έρχεστε και φέρνετε μία τροπολογία πλαφόν στην κερδοσκοπία, που δεν θα αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας».

Πραγματική ανακούφιση για τον λαό, τόνισε, μπορεί να υπάρξει με την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα βασικά είδη διατροφής και στις πρώτες ύλες για την παραγωγή των ειδών διατροφής, των αναγκαίων εμπορευμάτων και υπηρεσιών που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και με μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Να επιστραφεί το σύνολο των απωλειών που είχε ο λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο 13ος και ο 14ος μισθός για τον δημόσιο τομέα, η 13η και η 14η σύνταξη, να επιστρέψουν οι κλαδικές συμβάσεις εκεί που βρίσκονταν το 2012.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ