Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
8Η ΜΑΡΤΗ 2022
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέρα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σε επετειακή συνεδρίαση στη Βουλή για την 8η Μάρτη μίλησε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος

Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, όπου μίλησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, αναδεικνύοντας το «πολύ βαρύ αποτύπωμα» που έχει η φετινή επέτειος. Οπως είπε, «ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, φέρνει στο επίκεντρο της καταιγίδας τον ουκρανικό λαό. Οι συνέπειες όμως δεν αφήνουν ανέγγιχτους και τους άλλους λαούς, ούτε τον δικό μας, όλους όσοι μπλέκονται στο κουβάρι των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στα στρατόπεδα της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη μια μεριά και της καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη».

«Πρέπει να διαλέξω σήμερα, Μέρα της Γυναίκας, την κυρία Ψάκι ή την κυρία Ζαχάροβα;», αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως οι γυναίκες που πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου και της προσφυγιάς, που πληρώνουν την ακρίβεια στην Ενέργεια, δεν έχουν τίποτα κοινό με τις γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και υπηρετούν αυτή την πολιτική.

Στηλίτευσε με οξύ τρόπο το γεγονός ότι η Ελλάδα «χαρακτηρίζεται απερίφραστα τις τελευταίες μέρες ΝΑΤΟική επικράτεια», αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση από τη μία καμώνεται ότι νοιάζεται για τις γυναίκες και για τα παιδιά και την ίδια ώρα «συντελεί στον εξοπλισμό ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής κόλασης».

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε. Η αληθινή αλληλεγγύη στις γυναίκες της Ουκρανίας, στις γυναίκες της Ρωσίας, στις γυναίκες της Ελλάδας, στις γυναίκες της Τουρκίας, στις γυναίκες της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης, του Ιράν, είναι να μην υπάρχουν πόλεμοι», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα στις γυναίκες ενάντια στην εκμετάλλευση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους. «Είναι μέρα αγώνα η σημερινή για τις γυναίκες», τόνισε και από το βήμα της συνεδρίασης κάλεσε τις γυναίκες «μαζί με την ΟΓΕ και τα σωματεία το απόγευμα να βγουν έξω και να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Καταλήγοντας σημείωσε πως απέναντι στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται, πρέπει να ενταθεί ο κοινός αγώνας ανδρών - γυναικών ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.

«Προστασία» της γυναίκας με τη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό...

«Ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία των πιο ευάλωτων»: Με αυτόν τον ισχυρισμό επιδίωξε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση να φέρει την 8η Μάρτη στα μέτρα της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, στο πλευρό του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αναφέροντας ότι το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας «αποτυπώνεται σε ένα μόνο πρόσωπο: Αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας», επιδίωξε στο όνομα των γυναικών που βιώνουν τις σκληρές συνέπειες του πολέμου και της προσφυγιάς, να παρουσιάσει την κλιμακούμενη εμπλοκή της Ελλάδας ως «θέση στην πλευρά της ειρήνης, της σταθερότητας και του Διεθνούς Δικαίου».

«Για αυτό», ισχυρίστηκε, «η συμπαράστασή μας στη γυναίκα της Ουκρανίας οφείλει να συνοδεύεται από την ένταση των προσπαθειών ώστε η γυναίκα να βρει τον ρόλο που της αξίζει», διαφημίζοντας την κυβερνητική πολιτική των «ίσων ευκαιριών» στην εργασιακή ζούγκλα, πολιτική που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ετσι, μετά τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τη δεκάωρη εργάσιμη μέρα ως μέτρο για τη «συμφιλίωση» προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η κυβέρνηση υπόσχεται σήμερα μια «νταντά της γειτονιάς» σε κάθε μητέρα της εργασιακής «σκλαβιάς», με τον πρωθυπουργό και εκπροσώπους της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για έναρξη του σχετικού προγράμματος το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη για ουσιαστική προστασία και στήριξη των θυμάτων, το «τείχος προστασίας» αποδεικνύεται διάτρητο, καθώς παραμένουν οι οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες που οι γυναίκες βρίσκονται εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ζητά τα εύσημα επειδή χορηγεί τα ψίχουλα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στις γυναίκες που φιλοξενούνται στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, δηλαδή σε γυναίκες που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργες και χωρίς εισόδημα.

Στον «παραλογισμό του πολέμου» και τη «γενικευμένη βία», αποφεύγοντας να θίξει τον χαρακτήρα και τους ενόχους για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Ακολούθως, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι στον «δυτικό, σύγχρονο κόσμο» τα «θεμέλια της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας φαίνεται σήμερα να τρίζουν», θάβοντας το γεγονός ότι τα θεμέλια αυτά στηρίζονται στην ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, που είναι η μήτρα της γυναικείας ανισοτιμίας.

Την «πηγή» όλων των κοινωνικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την εντόπισε στην «πατριαρχία», θολώνοντας με τον τρόπο αυτόν το γεγονός ότι η γυναικεία ανισοτιμία, οι ιστορικές και σύγχρονες εκφράσεις της δεν είναι ένα φαινόμενο αποσπασμένο από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις στις οποίες στηρίζεται και η σημερινή κοινωνία. Αντίστοιχα, παρουσίασε ως υπεύθυνο για την «έμφυλη καταπίεση» τον «συντηρητικό πολιτικό πόλο». Ενώ πρόβαλε τον «προοδευτικό» πόλο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψήφιους δορυφόρους του, ως τη δύναμη που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε «μια σύγχρονη, προοδευτική χώρα που σέβεται, προστατεύει και κατοχυρώνει σε όλα τα επίπεδα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ