Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8Η ΜΑΡΤΗ 2022
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

«

Εκμετάλλευση, πόλεμος και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση των λαών»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, τιμώντας την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και παράλληλα υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εργατικά σωματεία, φορείς των αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικοί σύλλογοι.

«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν οι γυναίκες πίσω από τα πανό των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ, που πήραν πρώτες τη θέση τους μπροστά από την εξέδρα στο Σύνταγμα. Κατήγγειλαν τον πόλεμο με τον οποίο οι ιμπεριαλιστές «τη Γη ξαναμοιράζουν», απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας από αυτόν. Σύντομα τη φωνή τους ένωσαν μαζί με τις εργαζόμενες και εργαζόμενοι που κατέφτασαν από τις προσυγκεντρώσεις, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, οι φοιτητικοί σύλλογοι. «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», απαίτησαν.

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενες που βρέθηκαν στους δρόμους και χτες, διαδηλώνοντας παρά το τσουχτερό κρύο, άλλες με τα παιδιά τους, άλλες απευθείας από τους χώρους δουλειάς. Με τη μαζική και μαχητική τους παρουσία καταδίκασαν τα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο, διεκδίκησαν σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στη μητρότητα. Επιβεβαίωσαν ότι η 8η Μάρτη, μέρα - σύμβολο των εργατικών και γυναικείων αγώνων, εξακολουθεί να αποτελεί «φάρο» που φωτίζει και σήμερα την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση.

«Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς σαν ήρωες έπεσαν κάτω απ' τα τανκς»: Τη συγκέντρωση άνοιξαν οι μουσικοί Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο) και Πολυξένη Καράκογλου (φωνή), με τον γνωστό στους συγκεντρωμένους και τραγικά επίκαιρο «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Η σκυτάλη πέρασε στα τραγούδια των νέων δημιουργών «Παιδιά της ίδιας μάνας» (μουσική Πολυξένη Καράκογλου, στίχοι Πολυξένη Καράκογλου και Παντελής Κυραμαργιός) και «Πρωτομαγιά» (στίχοι Αθήνα Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου), εμπνευσμένα επίσης από τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση. Στο κλίμα της καταδίκης του πολέμου για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών ακολούθησε το «Αννα μην κλαις» (σε στίχους Μπ. Μπρεχτ και μελοποίηση Θ. Μικρούτσικου), ενώ η αυλαία έπεσε με το «Bella Ciaο».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία επέδωσε στη Βουλή το κοινό ψήφισμα της ΟΓΕ, σωματείων και φορέων για την 8η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ