Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
8Η ΜΑΡΤΗ 2022
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα που τσακίζει τις ζωές μας!»

Μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Θεσσαλονίκης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από τη χτεσινή συγκέντρωση

MotionTeam

Με μαζική συμμετοχή των γυναικών και με κεντρικό σύνθημα «8η του Μάρτη σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα» πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ και στη Θεσσαλονίκη η αγωνιστική κινητοποίηση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας που οργάνωσαν από κοινού οι Ομάδες και οι Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ), εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος.

Μέσα από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και τη μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, στάλθηκε δυνατό το μήνυμα ότι οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους και προσφυγιά και μαζί με όλο τον λαό απαιτούν καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Μαρία Σαϊτη, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ «Ειρήνη Γκίνη», που απηύθυνε κάλεσμα αγώνα στις φοιτήτριες «που προβληματίζονται για τους φραγμούς στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, για την πορεία και το μέλλον τους, για τα όνειρά τους για το πτυχίο, την εργασία, που σκοντάφτουν πάνω σε εκβιασμούς και πιέσεις στο σημερινό πανεπιστήμιο που λειτουργεί όλο και περισσότερο με όρους "επιχείρησης".

Παλεύουμε ενάντια σε όλες τις διακρίσεις που βιώνουμε στη μόρφωση, στην εργασία για όσες από εμάς δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας, σε κάθε πλευρά της ζωής μας.


MotionTeam

Παλεύουμε ενάντια στους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς σε βάρος μας ώστε καμία φοιτήτρια να μην εξαρτάται από την οικογένεια, τον σύντροφό της, να μην εγκλωβίζεται σε παθογόνες σχέσεις. Ολα αυτά είναι το θερμοκήπιο για τη βία κάθε μορφής σε βάρος των φοιτητριών, ακόμα και για τα απαράδεκτα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε φοιτήτρια να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά».

Στις επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού αναφέρθηκε η Νεκταρία Μέντζου, από την Επιτροπή Γυναικών του ΣΕΤΕΠΕ, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις «νέες εκπλήξεις» που τους επιφυλάσσονται εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Οπως είπε, «ο κλάδος θα πληγεί ιδιαίτερα. Ηδη τα ποσοστά του τουρισμού έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα. Και σε αυτό εδώ ακριβώς το σημείο είναι που οι γυναίκες του κλάδου, οι οποίες σημειωτέον είμαστε το 50%, θα δεχτούμε για ακόμη μία φορά την εκμετάλλευση σε κάθε πλευρά της ζωής μας».

Αναφέρθηκε και στα κατάλοιπα των φυλετικών διακρίσεων που αποτυπώνονται στους χώρους δουλειάς, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη παρασκευαστήρια όπου οι γυναίκες μένουν περισσότερο για να καθαρίσουν, ενώ υπάρχουν και ειδικότητες όπως οι λαντζιέρες που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από τους άντρες συναδέλφους τους επειδή αυτό εξυπηρετεί την εργοδοσία.

Και τόνισε ότι «οι γυναίκες που βιώνουμε από παντού την εκμετάλλευση δεν είμαστε μόνες. Μέσα από την οργάνωσή μας, τη συγκρότησή μας, από το δυνάμωμα των σωματείων μας και των συλλόγων γυναικών μπορούμε να παλέψουμε για μία ζωή που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, η οποία ανέδειξε ότι στην πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, χτίζεται το θάρρος, η τόλμη, η αντοχή, η χειραφέτηση.

Και σημείωσε: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας, στις ξεριζωμένες και τους ξεριζωμένους από τον πόλεμο.

Θεσσαλονίκη - λιμάνι των λαών! Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο!

Χτίζουμε τείχος ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι λιμάνι των λαών, να μην περάσει ούτε τουφέκι για τους πολέμους που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές σήμερα στην Ουκρανία, αύριο αλλού. Να ξεκουμπιστεί από την πόλη μας το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που λερώνει τη Θεσσαλονίκη. Ούτε σπιθαμή γης στους φονιάδες των λαών.

Δεν θα ανεχτούμε τη βαρβαρότητα που τσακίζει τις ζωές και την καθημερινότητά μας, δεν θα συνηθίσουμε στη μιζέρια και την ανέχεια. Δεν θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο 8ωρο, για αξιοπρεπείς μισθούς. Για την υγεία, για τη μόρφωση των παιδιών μας, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που μπαίνει εμπόδιο στην ευτυχία τη δική μας και των παιδιών μας.

Οι υφαντουργίνες της Νέας Υόρκης, οι εργάτριες του Ρετσίνα, οι ηρωικές καπνεργάτριες του Μάη του '36, οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, κάθε γυναίκα που σήκωσε κεφάλι και πάλεψε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, ενάντια στη διπλή της καταπίεση, βρίσκονται στους σημερινούς μας αγώνες, ανάμεσα στα πανό και τις σημαίες μας, μέσα στην απόφαση και την υπόσχεση που δίνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μέχρι να τσακίσουμε την εκμετάλλευση που είναι η ρίζα της ανισοτιμίας μας, μέχρι να κερδίσουμε μια και καλή την ουσιαστική μας ισοτιμία και χειραφέτηση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με το κεντρικό πανό της ΟΓΕ στην κεφαλή να στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και τα πανό των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων φορέων του κινήματος να αποτυπώνουν τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις και να δηλώνουν ότι «η συλλογική δράση είναι ασπίδα προστασίας για όλες».

Με τα αντιπολεμικά συνθήματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως «δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αλλά και «αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», πορεύτηκαν στις οδούς Αγίας Σοφίας, Εγνατία, Αριστοτέλους, Μητροπόλεως και κατευθύνθηκαν και πάλι στο σημείο της συγκέντρωσης.

Στο πέρασμά τους έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα «έξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία - κανένας φαντάρος στην Ουκρανία», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Στην Πιερία, χτες το πρωί, ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου (ΟΓΕ) πραγματοποίησε περιοδεία στο ΚΕΠ Λιτοχώρου, στους εργαζόμενους του δημαρχείου Δίου - Ολύμπου καθώς και σε εμπορικά καταστήματα.

Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησε το απόγευμα και η Ομάδα Γυναικών Νάουσας.

Στη Δυτική Μακεδονία έγιναν συγκεντρώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιά.

Παρέμβαση στο ΠΑΜΑΚ

Νωρίτερα το πρωί, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στον Σύλλογο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τίμησαν την 8η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με πολύμορφες δράσεις. Από το πρωί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου με εξορμήσεις ενημέρωσης στα αμφιθέατρα. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και συζήτησαν μεταξύ τους. Ξεχώρισε το πανό που έγινε, με κεντρικό σύνθημα «Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία». Επίσης, με πρωτοβουλία των φοιτητριών έγινε κολάζ με φωτογραφίες από γυναίκες αγωνίστριες, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για πολλές νέες κοπέλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ